Friss hírek

2009.02.12. 16:45

Kiegyeztek Erdélyben: Tőkés az RMDSZ lista élén

<p>Közös listát állít a júniusi európai parlamenti választásokra a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Tőkés László köré csoportosult szervezeteket tömörítő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Erről Markó Béla és Tőkés László állapodott meg csütörtökön, Kolozsváron. A megállapodás értelmében az RMDSZ-EMNT-jelöltlista első helyére Tőkés László kerül, a második és a harmadik hely az RMDSZ-é, a negyedik helyre pedig ismét az EMNT állít jelöltet. A lista fennmaradó helyeit 75 százalékban az RMDSZ, 25 százalékban pedig az EMNT képviselői foglalják el.</p>

"A választási lista jogilag az RMDSZ-én, azonban tartalmát tekintve a magyar összefogást tükrözi" - hangzott el az eseményt követő sajtótájékoztatón.

A választási kampányát mindkét szervezet külön szervezi meg, azonban egy közös koordinációs testületet is létrehoznak. Tőkés úgy vélte: a párbeszéd létrejöttét elősegítette az RMDSZ-nek a választásokat követő ellenzékbe kerülése.

A két szervezet már évek óta próbálkozik az együttműködéssel. A 2007-es EP választásokon Tőkés függetlenként indult, habár akkor is hónapokon keresztül egyezkedtek egy közös választási lista létrehozása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!