Miskolc Steelers: Kötelezi őket a közelmúlt

Tavaly is finalista volt a Steelers
Tavaly is finalista volt a Steelers - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Április első hétvégéjén kezdődik az élvonalbeli amerikaifutball-­bajnokság.

Már ,,csak” tíz hét, és kezdődik a magyar amerikaifutball-bajnokság élvonalának (HFL) 2019-es küzdelemsorozata. A mezőnyben történtek átalakulások: a 2018-as résztvevők közül a TD Store Eagles, a DAK Acél Dunaújváros Gorillaz és Nyíregyháza Tigers nem vállalta az idei részvételt különböző okok miatt, csakúgy, mint a divízió I. (másodosztály) bajnoka, a Szombathely Crushers sem. Mindegyik gárda a divízió I-ben startol majd el. Az aktuális mezőnyt így a Győr Sharks, a Fehérvár Enthroners, a Budapest Cowbells, a Budapest Wolves, a Miskolc Steelers, illetőleg az ukrán Kyiv Capitals alkotja. A kijeviek a második olyan külföldi csapat a szlovák Bratislava Monarchs után, amely a magyar küzdelemsorozatban vesz részt. Ukrajnában nincs hivatalos bajnokság, az egyeztetések szerint a Capitals minden mérkőzését Magyarországon játssza le.

Három hazai találka

A miskolciak két idegenbeli összecsapással kezdenek (április 7-én a Budapest Wolves, míg április 27-én a Budapest Cowbells vendégei lesznek), majd következik három hazai meccs: május 12-én a kijeviek, míg május 18-án a fehérváriak érkeznek vendégségbe, Felsőzsolcára, aztán pedig június 2-án a győriek. Az idei HFL-finálé időpontja július 6., a helyszín később derül majd ki, de vélhetően a hidegkuti stadionban csap majd össze a két legjobb alakulat.

– Eddig pihenőn voltak a játékosok, hiszen nagyon hosszú volt a szezon, illetve egyénileg készült mindenki. Az első közös tréninget ma tartjuk, 18 órától a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium tornatermében – mondta lapunknak Varga Zoltán, a Miskolc Steelers másodedzője, aki hozzátette, hogy a téli szakaszban keddi és csütörtöki napokon lesz mindig foglalkozás, a kinti munkát várhatóan március elején kezdik el.

Nem lesz egyszerű

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen átalakulások várhatóak az acélosok keretében.

– Vezetőedzőnk marad Eaton Demetrius Lamar, aki Andre Whyte-tal együtt visszatért hozzánk Japánból, Tokióból – sorolta Varga Zoltán. – Andre tavaly 1300 yard felett futott, az alapszakasz legjobb játékosa, MVP-je volt, örülünk, hogy továbbra is számolhatunk vele. Nagy változásokat nem tervezünk a keretben, az biztos, hogy kevesebb ukrán import játékosunk lesz, ezzel összefüggésben még jobban próbálunk támaszkodni a saját nevelésű futballistáinkra. Bár a csapat kevesebb, de a bajnokság maga sokkal erősebb lett, ugyanis mindegyik csapat komolyan erősített, erősít. Így aztán nem lesz egyszerű jó eredményt elérni, de természetesen a közelmúlt kötelez bennünket…

A borsodiak az elmúlt három évben egyaránt döntősök voltak: 2016-ban nyertek, 2017-ben és 2018-ban pedig ezüstérmet akasztottak a nyakukba.

ÉM-MI


Jegyzőkönyv

Jövőre, 2020-ban Magyarország, Székesfehérvár lesz a helyszíne az egyetemi amerikai futball világbajnokságnak, amelyre már javában zajlik a felkészülés. Az edzői stáb a napokban 75 főre szűkítette a keretet, amely február 16-17-én Dabason vesz részt edzőtáborban. Miskolc Steelers öt játékosa – Károly Máté, Jónás Máté, Krajnyák Patrik, Barna Miklós és Miskolci Gábor – is tagja a vb-keretnek, edzőként pedig Aggod Péter is segíti a csapatot.