Miskolc Steelers: Hisznek abban, hogy győzhetnek

Miskolc Steelers: Hisznek abban, hogy győzhetnek
Miskolc – Szombaton Budapesten rendezik az idei amerikaifutball-döntőt, a Hungarian Bowlt.

Elérkezett az utolsó meccséhez a honi amerikaifutball-bajnokság legmagasabb osztályának, a HFL-nek a 2017-es küzdelemsorozata. A finálét szombaton 18 órától a fővárosban rendezik, a nemrégiben átadott Hidegkuti Nándor Stadionban, a két résztvevő a Budapest Cowbells, valamint a címvédő Miskolc Steelers lesz. A borsodi acélosok tegnapi sajtótájékoztatóján először arról érdeklődtünk, hogy mi a helyzet Troy Rice ügyével, aki a Budapest Wolves elleni elődöntőn olyan szabálytalanságot követett el, amiért kizárták, és egymeccses eltiltást kapott.

– Próbálkoztunk, megtettük az szükséges lépést azért, hogy Troy játszhasson, de a szövetség elutasított bennünket, a fellebbezést – mondta Eaton Demetrius Lamar vezetőedző-játékos. – Érdekes, mert az NCAA szabályokat alkalmazzák Magyarországon, viszont az amerikai verzióban létezik félmeccses eltiltás is, teszem azt, ha valaki egy mérkőzés második félidejében követ el olyan szabálytalanságot, ami eltiltással jár, akkor a következő találkozó első félidejét hagyja ki, de a másodikban már ott lehet a pályán. Itt azonban úgy döntöttek, hogy nem ezt alkalmazzák, hanem bevezették az egymeccses eltiltást. Szóval a MAFSZ önállóan dönt, dönthet bizonyos kérdésekben.

Nélküle is tudták

Miként próbálják meg mindezt, az egyik legjobbjuk hiányát megoldani, illetve mennyivel lesz szegényebb ezzel a nézőközönség? – tettük fel ezt a kérdést is a tengerentúli szakvezetőnek.

– Tény, hogy Troy mind a támadó, mind a védekező szekciónknak meghatározó alakja, de azért vagyunk egy csapat, hogy az ilyen helyzetekre megoldást találjunk, hogy aki éppen az ő helyén kap szerepet, az akarjon bizonyítani – fogalmazott Eaton Demetrius Lamar. – Volt olyan szituáció, amikor magam is kiestem, sérülés miatt, de nélkülem is tudtuk hozni az adott meccseket, úgyhogy nem kell keseregni, pozitívan kell hozzáállni a döntőhöz, mert így is meg tudjuk oldani. Ha a Cow­bellsnél azt gondolják, hogy egy ember miatt vagyunk ott, ahol vagyunk, akkor azt rosszul gondolják. Mindketten ismerjük a másikat, s általában az előző csatából indulunk ki, nekik plusz magabiztosságot adhat Troy hiánya, ami azonban bennünket nem gyengít meg. A második kérdésre az a válaszom, hogy a szurkolók szegényebbek lesznek egy élménnyel, mert nem láthatják Magyarország egyik legjobb futballistáját.

A Steelersnél van jó pár ukrán játékos is, így arról is faggattuk a szakmai munka felelősét, hogy velük miképpen dolgoznak együtt?

– Rengeteg helyen játszottam és voltam már edző, s mindenhol találkoztam ezzel a problémával, hogy az adott csapat egy része nem tud megjelenni a közös edzésen – fogalmazott Eaton Demetrius Lamar. – Mivel már túl vagyunk jó pár meccsen, beszélgetésen, nem gond, ha fizikai voltukban nincsenek itt, mert van telefon, e-­mail, skype, el tudom küldeni a stratégiát.

Az adott pillanatra

Felvetettük még azt is, hogy a felsőzsolcai elődöntő közben többen – így maga a szakvezető sem – volt jól a nagy melegben, illetve felhoztuk közelmúltbéli kézműtétét is.

– Személy szerint jobban örülök a hűvös időjárásnak, mint a kánikulának, de a döntő pár órával később kezdődik majd, mint az elődöntő kezdődött, s az utolsó negyedben várhatóan már sokkal kellemesebb lesz a időjárás – válaszolta a vezetőedző. – Két hete a Wolves sátor alatt volt, mi nem, mégis mi győztünk. A sérülésemről annyit: a csontnak hat-nyolc hétre van szüksége ahhoz, hogy összeforrjon, én most a hatodiknál tartok. De majd teszem a dolgom, nem erre fogok figyelni, hanem arra, hogy az adott pillanatban mit kell csinálni.

Bízz magadban!

Az amerikai szakembert arról is megkérdeztük, van-e valami hitvallása, amit pályafutása elejétől hordoz magával, amiben hisz?

– Az egyik a „még egyet” hozzáállás – tette hozzá Ea­ton Demetrius Lamar. – Ha kondizunk, akkor az, hogy csinálj még egy gyakorlatot, ha a pályán vagyunk, akkor az, hogy szükséges még egy play, egy touch down, egy tackle. A másik a „Bízz magadban!” felfogás, amikor otthon az egyetemre jártam, akkor ez volt a szlogen. Mert ha egy csapatban mindenki bízik, akkor minden egyes játékos azonos szinten lesz és akkor közösen képesek megvalósítani azt, amiben együtt hisznek. Mi most abban hiszünk, hogy győzni tudunk szombaton.

– Molnár István –