Magyarország

2010.01.28. 17:12

FÕVÁROSI KÖZGYÛLÉS - Elfogadták a 4-es metró támogatási szerzõdésének módosítását

<p>Elfogadta a 4-es metró támogatási szerzõdésének módosítását csütörtöki ülésén a Fõvárosi Közgyûlés. A DBR Metró projektigazgatója, Klados Gusztáv az ülésen azt mondta: a metró a próbaüzemtõl függõen valamikor 2013-ban szállít majd utasokat.</p>

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben jóváhagyta a 4-es metró elsõ, a Kelenföldi és a Keleti pályaudvar közötti szakaszának pénzügyi támogatását. A döntés alapján a korábbi támogatási szerzõdés néhány pontját módosítani kellett, ez került csütörtökön a közgyûlés elé.

Az Európai Bizottság határozata rögzíti: a beruházást a Budapesti Közlekedésfejlesztési Terv részeként valósítják meg, aminek alapján legkésõbb 2013-ig dugódíjat vezetnek be a fõváros legforgalmasabb belsõ területein. Kiemelten szerepel a Keleti és a Kelenföldi pályaudvar, azaz a két végállomás, illetve a Fõvám és a Kálvin tér, ahol biztosítani kell a kapcsolatokat a vasútállomásokkal, a villamos-, trolibusz- és buszjáratokkal.

Nem számolható el a metróhoz kapcsolódó szerzõdések közül 11, amelyeket szabálytalannak ítéltek. A 353 milliárd forintos összköltségbõl az EU 236 milliárdot tekint végül elszámolhatónak, ehhez a fõváros 210 milliárd forint támogatást kap. A 7,3 kilométeres szakaszon 10 állomás épül. A mûszaki megvalósítás határideje 2012. december 31-e.

Képviselõi kérdésre Klados Gusztáv, a DBR Metró projektigazgatója azt válaszolta: a 4-es metró a próbaüzemtõl függõen valamikor 2013-ban szállít majd utasokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!