Miskolc Miskolcot ünnepelte

Akt.:
Miskolc Miskolcot ünnepelte
Miskolc – Kulturális, zenés, egészségmegőrző és szórakoztató programok sokaságával várták a városlakókat.

„Ma, mint minden évben városunkat, annak összetartó közösségét, múltját, jelenét és jövőjét ünnepeljük. Ez a történelmi folytonosság az, ami megtart minket lokálpatriótának, a városért politikusként, közéleti emberként, egyszerű, hétköznapi polgárként küzdő és dolgozó embernek. Elődeink példáját követve mindnyájan igyekszünk a magunk lehetőségei szerint tenni Miskolcért, ki-ki a maga módján”, kezdte május 11-én, pénteken, a Miskolc Város Napja alkalmából a Miskolci Nemzeti Színházban megtartott ünnepi közgyűlésen elhangzott beszédét dr. Kriza Ákos, a város polgármestere. Miskolcnak Ferenc József 1909. május 11-én adományozott címeres kiváltságlevelet, ezért a városi közgyűlés 1992-ben ennek tiszteletére úgy határozott, hogy ez a nap legyen Miskolc ünnepe. E napon hagyományosan díszpolgári címet és több más díjat, kitüntetést adományoznak azoknak, akik sokat tettek a városért, és számos rendezvénnyel ünnepli magát a város, melyekből most szombatra is bőséggel jutott.

Pénteken reggel a város volt polgármesterei és kiemelkedő személyiségei sírjánál tisztelgett a jelenlegi polgármester, majd az Ünnepi Közgyűlés és a kitüntető címek, díjak átadása következett. Délután hálaadó ökumenikus istentisztelet, majd a Miskolci Kamarakórus Fesztivál nyitóhangversenye, este sportoló-felvonulás és Kormorán-koncert volt. Reggeltől délutánig az Erzsébet téren szűrővizsgálatokkal, egészségügyi programokkal várták a városlakókat, a nap legmelegebb óráiban pedig a legkisebbek szórakozhattak a város szívében megrendezett játszóházban. A Miskolc Holding Zrt. tagvállalatai veterán buszt, hókotrót, földrakétát, füstköd generátort, és egyéb látványos gépeket állított ki, a városi közlekedési vállalat pedig veterán Ikarusát állította be városnéző busznak. 

A Szinva-teraszon civil kavalkád, este a Szent István téren a miskolci Csillagvizsgáló kínált tartalmas kikapcsolódást. A város napján startolt a Cseh Film és Sörnapok, a Művészetek Háza előtti téren pedig koncert koncertet ért. Miskolci zenekarok mellett pénteken színpadra állt a Bohemian Betyars, szombaton pedig a Czemende. Egyebek mellett volt még nagyon rövid filmek mini fesztiválja, irodalmi fonó, muzsikáló orvosok komolyzenei hangversenye, floorball bajnokság, utcai váltófutás és városnapi bűnmegelőzési vetélkedő is.

ÉM