Miskolc közelmúltja: újra kell gondolni

Miskolc – Mi jellemzi Miskolc közelmúltját? Hogyan lehetne újragondolni? Kérdések, amelyre a Miskolci Galéria keddi rendezvénye (Miskolci Képek, Miskolc-kép II. címmel) keresi a választ: délelőtt előadásokkal, műhelybeszélgetéssel, délután kerekasztal-beszélgetéssel amelyre nem csak szakembereket, hanem minden érdeklődőt várnak.

– Legutóbbi ülésén fogadta el a miskolci közgyűlés az előterjesztést, hogy az iskolai oktatásban hangsúlyos szerepet kell kapnia a helytörténetnek. Ez jó dolog, de megújult módszertannal és szemlélettel kellene – mondta Bán András, a Miskolci Galéria igazgatója. Hangsúlyozta, hogy az intézmény sok mindent tett már e cél érdekében, gyűjtései Miskolc közelmúltjával foglalkoznak, mint például a tavalyi, a beatkorszakról szóló kiállítás.

Tavaly már szervezett a maihoz hasonló rendezvényt a galéria, akkor a város közelmúltja kapcsán a miskolci fotógyűjtemények volt a téma. Az idei programra többek között történészeket, építészeket, antropológusokat hívtak meg, a cél pedig annak a módszertani megújítása, hogy hogyan volna érdemes foglalkozni a miskolcisággal, hogy hogyan jöhet létre egy közösségi, interaktív tér, ahol a Miskolchoz tartozás felerősíthető.

– Erről most keztünk el beszélgetni, és biztos, hogy kell egy hely, egy belvárosi tér, ahol az interneten túl fizikailag is találkozhatunk – fogalmazott Bán András. – E közösségi tér lehetőségéről is szólna a délutáni kerekasztal-beszélgetés, amelyre többek között Kiss Gábor alpolgármestert, Pusztai Tamást, a Herman Ottó Múzeum igazgatóját, Fazekas Csaba politológust, Bujdos Attilát, az Észak-Magyarország főszerkesztő-helyettesét várja a Miskolci Galéria.

ÉM-HM


A MŰHELYBESZÉLGETÉS PROGRAMJA – 10 órától

  • Bodovics Éva Judit: Papírra vetett katasztrófa. Az 1878-as miskolci árvíz narratívája és emlékezete a hazai sajtóban.
  • Bereczki Zoltán: A diósgyőri vasgyár építéstörténete régió és társadalom tükrében. A kutatás problémái, lehetséges eredményei
  • Dobák Judit: Rozsdás vidék – A kohászat térségi hatásainak és területi fejlődésben játszott szerepének időbeli változásai
  • Marozsán Zsolt: A miskolci társadalmi-gazdasági fejlődés indukálta építészeti tevékenység Menner László pályájában (1927-1968)
  • Fáy Ádám: Az Acélváros kutatás – A Célváros képeskönyv
  • Darázs Richárd: Perecesi kutatások
  • Iván Eszter: Földvári Rudolf Borsod megyei első titkár 1956-os tevékenysége és pere
  • Kapusi Krisztián: Privát félmúlt Miskolcon: egy „családtörténeti képregénysorozat” koncepciója
  • Kunt Gergely: Elveszíthető-e a múlt?

KEREKASZTAL – 16 órától

Kérdések és források Miskolc huszadik századi múltjának újragondolásához.