Miskolc kimaradt az országos médiából?

Miskolc kimaradt az országos médiából?
Sokan szóvá tették: legalább három városnak – Budapestnek, Debrecennek és Pécsnek – szentelt a miénknél jóval nagyobb figyelmet az országos sajtó – mindenekelőtt a tévé –, annak kapcsán, hogy az Európa kulturális fővárosa címre pályáznak.

Sokak szerint Miskolc, illetve pályázata a kulturális fővárosi címre, kimaradt az országos médiából.

Az Észak-Magyarország olvasói és a Borsod Online fórumozói is szóvá tették: legalább három városnak – Budapestnek, Debrecennek és Pécsnek – szentelt a miénknél jóval nagyobb figyelmet az országos sajtó – mindenekelőtt a tévé –, annak kapcsán, hogy az Európa kulturális fővárosa címre pályáznak.

Fedor Vilmosnak alpolgármesternek, a miskolci pályázat legfőbb felelősének továbbítottuk kérdéseinket, vele osztottuk meg aggodalmunkat: nem vagyunk lemaradva önmagunk, pályázatunk népszerűsítésében?

Fedor Vilmos elmondta: jól esik neki, hogy sokan aggódnak, hogy sokan tartanak attól, ez vagy az a város elénk kerülhet, pusztán azért, mert jobb a sajtója. Ez az aggódás azt jelenti: a lokálpatrióták, a Miskolc-drukkerek ismerik a pályázatot, azt jónak tartják, nyerésre esélyesnek, de félnek, hogy a tévé, a sajtó befolyásolhatja a zsűrit.

Szeptemberben jönnek

Az alpolgármester hozzátette: azzal együtt, hogy az elmúlt napokban Miskolc pályázata (annak híre, egyik vagy másik eleme) számos médiumban szerepelt – és fog szerepelni az elkövetkezőkben, most például négy oldalon a HVG-ben, szerdán éjjel Egerrel együtt a Kossuth Rádióban, illetve “élőben” Budapesten –, aligha a tévés megjelenés dönt egy pályázat mellett. Természetesen Miskolc is fontosnak tartja, hogy a pályázat részét képező olyan tények, mint az 1,7 milliárd forintos kulturális alapú belvárosrekonstrukció, a nemzetközi régészkonferencia, illetve annak “pályázatos” apropója, és sok egyéb büszkélkedni valónk megjelenjen az országos médiában. Meg is jelent, meg is fog jelenni.

Fedor Vilmos elmondta: szeptemberben várhatóan az össze pályázó városba ellátogat az öt külföldi és tíz magyar tagból álló zsűri. Soraiban olyanokkal, akik már korábban, az első forduló után is jártak Miskolcon, és jó benyomásokkal távoztak.

SzG

Egyöntetűen

Az alpolgármester emlékeztetett arra: az első fordulóban nemcsak másutt, hanem Miskolcon is sokan kételkedtek abban, hogy a városnak bármiféle esélye lenne egy ilyen versenyen. Ám a pályázatunk olyan meggyőző volt, hogy – Pécsé és Egeré mellett – a zsűri egyöntetű tetszését elnyerte.

Léghajó vitte

Az egyik város egy kereskedelmi tévében „fényezi magát” – fogalmaz egy Észak-olvasó –, a másik polgármestere a miniszterelnökkel filmezkedik, a harmadik polgármestere Budapesten várja a léghajót, ami pályázatukat viszi. (Igaz, a léghajó nem érkezett meg, persze, a pályázat igen.) És persze rázúdult az országra Budapest, amely ugyancsak aspirál a címre. A Pécsett nyomtatott országos kulturális folyóirat, a Jelenkor önálló számot szentel a város pályázatának, olyan hírességek támogatásával, mint Esterházy Péter és Kukorelly Endre. És így tovább.