Miskolc környéki tómustra

Miskolc környéki tómustra
Nyékládháza, Hejőkeresztúr, Ónod – Körbejártuk a nyéki tavakat, hol lehet az egész heti robotot kipihenni a vízparton. Üvegtigris, csapolt sör, lángos és a tiltott jet-ski.  Nyéki tó - napos oldal 2008.07.03.

A rekkenő délutáni hőségben Nyékládháza felé vettük az irányt, a Napos partra. Itt-ott napozók, de nyomát se találtuk tömegnek. Ők, vagyis a tömeg hétvégén van – világosított fel minket az a parton sütkérező négyfős társaság, akikkel szóba elegyedtünk. Marcsi, Judit, Gergő és Ádám, mint az idejáró nagy többség, Miskolcról ugrottak el Nyékre. A társaság utóbbi tagja a legbeszédesebb, tőle tudjuk, hogy strandolás előtt alaposan bevásárolnak (sör, kaja, ilyesmi), mert a part mellett nincs bolt, távolabb van egy benzinkút, de az ottani árak már nem az ő pénztárcájukhoz vannak igazítva. A vizet dicsérik, mondván: tiszta és nem kaptak még tőle kiütéseket sem, így hát minden évben visszajárnak a Naposra.

Épülő hejőkeresztúri tó

Útközben az Iszapos partszakasz bódésorának már csak hűlt helyét találtuk, ezzel szemben a hejőkeresztúri tó mellett strandot leltünk, lakókocsikkal, üvegtigris-szerű büfével, rendbetartott partszakasszal. A tulajdonostól megtudtuk, hogy ingyen lehet használni a strandot, s rengeteg lehetőség van a kikapcsolódásra. A területet körbejárva a Fegyverneki házaspár elmondta, hogy ez még csak a kezdet, mert fejlesztésekbe kezdtek, a jelenleginél kulturáltabb környezetet varázsolnak – ennek aláfestéseként a hátunk mögött épp’ egy markológép ásta az alapot. Hogy milyet? Az autóból előkapott maketten be is mutatták az elképzelt jövőt, majd Fegyverneki Tamás kalauzolásával körbejártuk a partot.

Itt is csak néhányan napoztak, az emberek a tűző nap elől a büfé-lakókocsi előtti fedett részre koncentrálódtak, persze gyöngyöző sörrel a kézben. Irigykedve figyeltük őket, de a figyelmünket félrevonta a víztükröt lehetetlen gyakorisággal megtörő rovarokra vadászó halak csillogása. Tamás elmondta, hogy horgászni nemigen járnak ide, ő is próbálkozott vele, de egy hét alatt csupán két komoly kapása volt, úgy látta, hogy nem egy horgászparadicsom a tó, inkább a pihenésre vágyók találhatják meg a számításukat. – Hétvégén több százan is vannak a tónál jó idő esetén. – mondja Tamás büszkeséggel a hangjában. Még egy irigységgel teli pillantást vetettünk a pihenőkre, – némi megingást láttam kollégám arcán is-, de tovább kellett állnunk.

Jet-ski Ónodon

Az ónodi tó partját hagytuk utoljára szerencsére, mert így nem ment el a kedvünk az egész napos munkától. A tulajdonos nem engedélyezte, hogy a területre bemenjünk, érdeklődjünk és fotózzunk, így a környék egyetlen vízi-motorsportra legálisan használható taváról nem tudunk beszámolni.

– sothis –

Kapcsolódó cikkek:
hirdet�s