Miskolc is pályázik az EKF címre?

Akt.:
Az Operafesztivál évről évre sok látogatót vonz a városba
Az Operafesztivál évről évre sok látogatót vonz a városba
Miskolc, Tokaj – Tokaj, Eger, Debrecen, Veszprém már hivatalosan is jelezte, pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre.

„Miskolcnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy Európa Kulturális Fővárosa (EKF) lehessen, éppen ezért az önkormányzat tervezi, hogy indul a címért” – ezt még februárban tudtuk meg Koczák Szilvia városházi szóvivőtől. Akkor azt is elmondta, vizsgálják azokat a lehetőségeket, terveket, amelyek hozzásegíthetik a várost ahhoz, hogy elnyerje a címet.

Még nincs a listán

A pályázáshoz nagy segítséget jelenthet az a kétnapos, nemzetközi konferencia is, amit a héten rendeztek meg Pécsett, és ahol Kiss Gábor alpolgármester, Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója és Marien Anita, a kulturális és városmarketing osztály vezetője képviselték Miskolcot. Hogy miről szólt a rendezvény, milyen tapasztalatokkal gazdagodott a miskolci delegáció, arról hétfőre ígértek tájékoztatást az önkormányzatnál.

Az MTI azonban csütörtökön kiadott egy beszámolót a pécsi eseményről, felsorolva, melyek azok a magyar városok, amelyek már hivatalosan is jelezték, pályáznak a címre. A felsorolásban Tokaj, Eger, Debrecen, Veszprém szerepelt, Miskolc még nem. Az önkormányzatnál arról érdeklődtünk, miért nincs még a listán a megyeszékhely, de a jövő hétig türelmünket kérték, azzal indokolva, a konferencia után többet tudnak mondani.

Mozgalommá vált

Miskolc 2010-ben már pályázott az EKF címre, akkor a 11 induló jelöltből egyedül tudtuk megszorongatni a későbbi nyertest, a második helyen végeztünk. A pályázat nagy városi összefogássá nőtte ki magát 2005-ben.

ÉM-NSZR