Miskolc hírei

2011.04.10. 10:34

Két keréken - fokozott ellenőrzések a kerékpárosok védelmében

<p>Az országos akcióhoz csatlakozva a kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében a 2011. április 4-26. közötti időszakban, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében is fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség.</p>

A megyei ellenőrzések célját, valamint a végrehajtandó főbb feladatokat Felsőzsolcán 2011. április 05-én helyszíni sajtótájékoztató keretében Lasztóczi Péter r. alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője ismertette a médiumok megjelent képviselői előtt.

Mint a tájékoztatón elhangzott: a megyei fokozott közúti ellenőrzések célja a közutak közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.

A fokozott közúti ellenőrzések alkalmával a rendőrség elsősorban a kerékpárosokkal kapcsolatos közúti közlekedési szabályoknak kíván érvényt szerezni, azonban ennek során a járőrök nem hagyják figyelmen kívül a gépjárművezetők által elkövetett jogsértéseket sem.

 


 

Az akció során a rendőrség kiemelt figyelmet fordít:

  • a kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok betartására;
  • a kerékpárosok éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti láthatóságára;
  • valamint a kerékpár kötelező tartozékainak meglétére;
  • továbbá a kerékpárt ittas állapotban hajtó személyek forgalomból történő kiszűrésére és szankcionálása.

 

Információs háttér:

Napjainkban a kerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a kerékpárosok - mint a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői - aránya az összes közlekedési baleseten belül magas. Ezen balesetekre jellemző, hogy szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, s igen gyakran súlyos, ill. tragikus kimenetellel végződnek.

A rendelkezésre álló statisztikai adatok szerint 2010-ben Magyarországon 16 307 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset következett be, melyből 3522 (21,6 %) „kerékpáros baleset” volt. Ezen balesetek 52 %-át (1832) a kétkerekűvel közlekedők okozták.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) értelmében a kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani, és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt kell viselnie. Amennyiben a kerékpárt toló személy (gyalogos) lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán tartózkodik, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viseljen.

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet 116. § (1) bekezdésében foglaltak ellenőrzése és annak betartatása a Rendőrség feladata. A fenti rendeletben felsorolt kötelező tartozékokat - attól függetlenül, hogy milyen időjárási körülmények között, mely napszakban, illetve milyen útszakaszon közlekedik a kerékpáros - a járműre fel kell szerelni.

 

A kerékpár kötelező felszerelései a 6/1990. KÖHÉM rendelet alapján:

  • könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés;
  • két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat;
  • hangjelző berendezés, amely csak csengő lehet;
  • egy darab előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa;
  • egy darab hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa;
  • hátul egy vagy két (nem háromszög alakú) piros színű fényvisszaverő prizma;
  • legalább az első keréken minimum 1 db borostyánsárga színű prizma, mindkét oldalán fényvisszaverővel.

A rendőrség által az elmúlt évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, és sajnos egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti szabályokat (pl. tilos jelzésen haladnak át, ittasan vesznek részt a közlekedésben).

 

B-A-Z. MRFK. Kommunikációs Iroda

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!