Miskolc hírei

2011.03.15. 17:37

Kényelmes, de tiltott és veszélyes módszer

<p>Miskolc - Ha a tűzoltók tarlótüzet oltanak, a város kiszolgáltatottabb helyzetben van.</p>

A nyílt téri hulladékégetés – és egy kormányrendelet ide sorolja a tarlóégetést is – tilos, és a gyújtogató akár félmillió forint pénzbírsággal is sújtható, a közelmúltban megváltozott büntetőtörvénykönyv pedig a környezetkárosítókat akár nyolc évig terjedő börtönnel fenyegeti – ennek ellenére ilyenkor, a száraz tavaszi időszakban sokan szabadulnak meg a tavalyi gaztól úgy, hogy felgyújtják azt. Ha ezt kellően száraz és szeles időben teszik, a tűz hamar kezelhetetlenné válik, ilyenkor pedig a tűzoltóknak kell megfékezniük a lángokat.

Az elmúlt héten volt olyan nap, hogy a miskolci tűzoldók mindhárom raja valahol a város körül éppen tarlótüzet oltott, ez pedig jelentősen lecsökkenti a városban a védelmi képességet, mondta Bódi Zoltán, a Miskolci Hivatalos Önkormányzati Tűzoltóság szóvivője. „Nem arról van szó, hogy ilyenkor nem megyünk oltani, hanem hogy lényegesen több időre van szüksége a kollégáknak, hogy odaérjenek mondjuk egy lakástűzhöz”, tette hozzá. A szárazfű-tüzek oltásakor a tűzoltók ugyanis igen gyakran még a járműveiktől is több kilométer távolságra vannak, vagyis már ahhoz is sok idő kell, hogy oda visszatérjenek, és útnak indulhassanak.

Mint Bódi Zoltán elmondta, a tűzoltók rendelkeznek ugyan személyes védőfelszereléssel, ám ezeket az órákon át tartó oltási munkák során nem tudják használni, vagyis óhatatlanul belélegzik a füstöt, ami hosszú távon biztosan nem egészséges. Gyakran hallani, hogy a tüzet eldobott cigarettacsikk okozta, ám Bódi Zoltán elmondása szerint a nagy kiterjedésű tarlótüzet jobbára szándékosan gyújtják – vagy a tavalyi gaz eltüntetése céljából vagy szórakozásból.

ÉM-SZP


A száraz, napos idő tarlóégetésre csábít

eszak | 2011.03.15 10:23
Miskolc - Évente tízmilliókba kerül a szabadtéri tüzek oltása.

Gyújtogatás okozta balszerencse sorozat Zemplénagárdon

szon | 2011.03.13 21:17
Zemplénagárd - Szomszédoltak a kisvárdai tűzoltók, egy riasztás nyomán Borsod megyében oltottak tüzet, egy hihetetlenül balszerencsés eseménysor végén.

Kilenc órán át oltották a bozóttüzet

fuggetlen | 2011.03.13 06:34
Sajóbábony, Sajókeresztúr - Szombaton este hét órára sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak azt a bozóttüzet, ami még délelőtt 10 óra körül keletkezett Sajókeresztúr és Sajóbábony között.

Száz hektárnál nagyobb terület égett Borsodban

boon | 2011.03.10 08:36
Miskolc - A melegedő, napos időjárás ismét szabadtéri tüzek sokaságát okozta területükön, tájékoztatta portálunkat a Miskolci Tűzoltóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!