Miskolc hírei

2011.01.27. 10:58

Kész a terv Miskolc és Felsőzsolca megvédésre - milliárdok a vízügynek

<p>Elkészültek a tervek Felsőzsolca és Miskolc árvíz elleni megvédésére. A március végéig végrehajtandó, illetve ezen túlmutató távlati terveket csütörtökön ismertette Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóságon.</p>

Március végéig szeretnének új gátat építeni Felsőzsolca mellett, a meglévőt pedig megerősíteni. Átereszeket kell építeni az M30-as alatt, a Miskolc alatti áruházak területe melletti feltöltést pedig el kell bontani, a Bódva - más néven Kis-Sajó - medrét ki kell kotorni, szélesíteni és mélyíteni. Amennyiben olyan jelentős árvíz lesz, hogy ezek az intézkedések nem elegendőek, akkor az M30-as két oldalán fel kell robbantani, vagy el kell bontani az utakat - a 3-as főút egy szakaszát, illetve a felsőzsolcai bekötőutat.

Csütörtökön az Országos Műszaki Irányító törzs is ülést tartott, ezután mutatták be a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság új főigazgatóját, Molnár Bélát. Bemutatták az új vízügyi honlapot is, amelyen mindenki naprakész információkat szerezhet az ár- és belvízi helyzetről is. Józsa János műegyetemi tanszékvezető tanár pedig beszámolt arról a térinformatikai rendszerről, amellyel a Felsőzsolca és Miskolc megvédését célzó terveket, az ehhez szükséges döntések előkészítését támogatták. A döntéstámogató rendszerrel az Országos Műszaki Irányító Törzs munkáját segítik.

A távolabbi tervek között szerepel, hogy a régi 3-as főútnak az M30-ashoz közeli néhány száz méteres szakaszát lábakra kell helyezni, csakúgy, mint a felsőzsolcai bekötőutat. Illés Zoltán azt is kijelentette: nem támogatja az M30-as továbbépítését, ha azt is nem lábakra helyezve alakítják ki. A 3-as főutat azért kell lábakra helyezni - és az áruházak melletti töltéseket elbontani - mert a gátakkal hiába védenék meg Felsőzsolcát, a víz Miskolcot öntené el.

Nem vették figyelembe a vízügyi szakvéleményeket

2010-ben azért öntötte el Felsőzsolcáta víz, mert sem az M30-as építésénél, sem a Miskolcalatti áruházak és feltöltés kialakításánál, sem régebben, a 3-as főút építésénél nem vették figyelembe a vízügyi szakvéleményeket. Az 1974-es árvíz például csak kisebb kárt okozott a településben, mert akkor még nem létezett a víz lefolyását akadályozó műtárgyak nagy része.

Az államtitkár bejelentette, hogy jogszabály módosítást kezdeményez azért, hogy a vízügyi szakvéleményeket a nagyvízi medrekkel kapcsolatos építkezéseknél kötelező legyen figyelembe venni. Ilyen, úgynevezett nagyvízi mederben épültek egyébként a Miskolcalatti áruházak és feltöltések. A feltöltésekben egyébként építési törmelék és akár veszélyes hulladék is lehet Miskolcnál. Még kérdéses, hogy a feltöltés elbontásának és elszállításának költségeit ki fedezi. Annyi már biztos, hogy az M30-as alatti átereszeket a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) fizeti, 400 millió forint értékben. A felsőzsolcai védekezéssel kapcsolatban pedig 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az államtitkár törvényjavaslatot terjeszt majd be azzal a céllal, hogy a nagyvízi medrekben lévő ipari, kereskedelmi és gazdasági létesítményeknek - és nem a lakóépületeknek - kötelező biztosítást kelljen fizetniük. Az államtitkár szeretné azt is, ha létrejönne az árvízkárok helyreállítására egy pénzügyi alap, amibe mindenkinek egy minimális összeggel kötelezően hozzá kellene járulnia.

- Független Hírügynökség -


Országjáró körútra indul a köztársasági elnök

fuggetlen | 2011.01.27 06:13
Miskolc, Felsőzsolca - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kezdi országjáró körútját csütörtökön a köztársasági elnök. Schmitt Pál kora délután a tavalyi árvíztől leginkább sújtott Felsőzsolcára is ellátogat, ahol a katasztrófavédelmi főigazgató tájékoztatja az új árvízvédelmi gát építési munkálatairól.

Vészhelyzetben, de ésszel

boon | 2011.01.26 13:10
Miskolc - Felgyorsultak az árvízvédelmi beruházások. Közfoglalkoztatottak dolgoznak a védműveken.

Szűkmarkú árvízi kártérítés

eszak | 2011.01.26 08:34
Edelény, Szendrő - Edelény nem nyugszik bele a BM döntésébe.

Rajt előtt az árvízi beruházások

eszak | 2011.01.17 19:49
Miskolc - Napokon, heteken belül elkezdődhetnek a fontos árvízvédelmi beruházások a meggyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!