Miskolc gazdasági programja: egymásra mutogattak

Miskolc – Alig 15 percig tartott szerdán az a rendkívüli, miskolci közgyűlési ülés, amelynek összehívását dr. Simon Gábor, az MSZP frakcióvezetője kezdeményezte az elmúlt héten. Indoka az volt: krízis van Miskolcon.

A napirendi pont pedig: a város négyéves gazdasági ciklusprogramjának megtárgyalása. A napirendet ugyan elfogadta a testület, de ügyrendi javaslatokkal ugyanoda jutottak, ahonnan indultak: azaz március 10-én tárgyalják a javaslatot.
Dr. Simon Gábor a testületi ülésen elmondta már novemberben kérték a polgármestert, hogy a város mielőbb fogadja el a négyéves gazdasági tervet, hiszen ezután lenne csak értelme a 2011-es költségvetés megalkotásának. Akkor a polgármester – folytatta – arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy a törvény szerint hat hónap áll rendelkezésére az elkészítéshez. Az igaz, hogy a márciusi testületi ülés napirendjei között szerepel a ciklusprogramra vonatkozó javaslat, de erről semmilyen anyagot nem kaptak még a képviselők – mondta Simon Gábor. Így feltételezi, ilyen program nincs is – fogalmazott. Majd ügyrendi javaslatot tett, miszerint a javaslat hiányában okafogyottá vált a testületi ülés, ugyanis nincs miről tárgyalni.

Minden maradt a régiben

Ügyrendi javaslatát azonban csak a frakciója fogadta el, a napirendet azonban a többség, azaz a Fidesz frakció. Majd ezután dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője tett ügyrendi javaslatot: most ne vitázzanak a napirendről, kétfordulóban tárgyalják azt, és a második legyen március 10-e. Azaz az az időpont, amikor is eredetileg is tárgyalta volna a testület.

A közgyűlés azonban itt még nem ért véget, a Fidesz frakcióvezetője ugyanis élesen bírálta a szocialistákat. Mint mondta: azt gondolta, konstruktív ellenzék lesznek, és gazdasági programmal érkeznek arra az ülésre, amit ők kezdeményeztek. De ez csupán lufi volt részükről – fogalmazott. Szerinte nem a város van krízisben, hanem a szocialisták. Politikai színjátéknak nevezte amit az MSZP csinált. Majd arra kérte az MSZP-frakciót, készítsék el saját gazdasági programjukat.

Simon Gábor azonban – ezt már az ülés utáni sajtótájékoztatóján mondta el – nem érti, hogy miért nekik kellene elkészíteni a város ciklusprogramját, mikor ez a polgármester feladata. Hozzátette: de kibújt a szög a zsákból, úgy tűnik, hiába a márciusi közgyűlési napirend, nincs ilyen anyaga a hivatalnak.

Dr. Kriza Ákos is tartott sajtótájékoztatót a programot követően, ahol hangsúlyozta: az önkormányzat és a testület törvényesen járt el, a megszabott határidőre elkészül a ciklusprogram. Ennek benyújtására azonban, az alakulóülést követő hat hónapban van lehetősége a polgármesternek – mondta. Hozzátette: tudják, hogy krízis van Miskolcon, kezelik azt, de ezt nem ők okozták, hanem örökül kapták a szocialistáktól.

ÉM-NSZR


A Jobbik börtönbe küldi a szocialistákat?

A Jobbik frakció nevében Szegedi Márton frakcióvezető hívta össze a sajtót. Felháborítónak tartotta, amit a szocialista párt csinál. Sértődött gyerekként viselkednek – fogalmazott. Felszólította őket, kérjenek bocsánatot a közgyűléstől és a várostól is. Majd így fogalmazott: nem áll fent sokáig ez a helyezt, a Jobbik tesz róla, hogy a szocialista frakció egy része rács mögé vonuljon. Kérdésünkre, hogy mire alapozza ezt, elmondta: a pénzügyi bizottság elnökeként olyan bizonyítékai vannak, amelyekkel súlyos büntetőügyeket indíthat el a közeljövőben. Hogy mik ezek, erre egyelőre nem akart válaszolni.


Krízis a városban? – összeülnek a képviselők

eszak | 2011.02.21 16:50
Miskolc – Rendkívüli közgyűlési ülést kezdeményeztek a szocialisták.

Rendkívüli közgyűlést hív össze az MSZP

eszak | 2011.02.18 17:14
Miskolc – A szocialista ellenzéki képviselők szerint krízishelyzet alakult ki Miskolcon.