Helyi közélet

2016.11.23. 14:24

Kétszáz óra mosoly gyűlt össze az idén a Mosolykuckóban

Miskolc - Pajtaházat nyitnak karácsonykor: autisták költözhetnek az otthonba.

Miskolc - Pajtaházat nyitnak karácsonykor: autisták költözhetnek az otthonba.

Az adventi készülődés most azt jelenti számukra, hogy készülnek a jövőre, a túlélésre. Az idei év ugyanis hozott nehézségeket is, pályázatok híján sokat kellett tenniük ahhoz, hogy tevékenységük fenntartható legyen. Örülnek a minimálbér emelésének is, de remélik, lesz mellé finanszírozás is. Mindezt Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke mondta el keddi sajtótájékoztatóján, ahol az alapítvány éves programjáról is szó esett.

A pajtaház közel 44 millió forintba került. Jakubinyi László

Ezek közül az alapítvány elnöke a pajtaház programot emelte ki, ennek köszönhetően ugyanis bővülhet a fogyatékosok számára indított lakhatási programjuk. „Több mint százan vannak a várólistánkon, amikor érdeklődnek, mennyit kell várni a bekerülésre, azt tudom mondani, húsz évet” – jelentette ki Jakubinyi László. Hozzátette: a Martinkertvárosban jelenleg hét fogyatékkal élő kapott támogatott lakhatást, a Majorságban pedig hatan lakhatnak. Karácsonykor pedig átadják azt az új épületet, amely korábban pajta volt, de a felújítás után 12 autista ember számára jelent majd otthont. „Jézus is pajtában született…” – fogalmazott az elnök.

Külön szoba

Az elnök hangsúlyozta, ez magasabb szintű lakhatást jelent, hiszen itt mindenkinek külön szobája, fürdőszobája lesz. Hangsúlyozta, a beruházás közel 44 millió forintba került, ami teljes egészében önerőből valósult meg, illetve cégek tárgyi felajánlásaiból. Jakubinyi László azt is elmondta, vannak közösségek, amik munkaerővel járulnak hozzá a pajtaház programhoz, a hétvégén például a miskolci rendészet munkatársai festenek majd az épületben.

Applikációt tesztelnek

Ezenkívül egy másik újításról is beszámolt Jakubinyi László, nevezetesen arról a nemzetközi akadálymentes mobilapplikációról, amelyben a Szimbiózis Alapítvány fejlesztőpartner. Elmondta: egyik munkatársuk, aki a Batyu Téka étteremben dolgozik, már teszteli a fejlesztést, és míg korábban szállítószolgáltatásra volt szüksége, az applikáció segítségével önállóan közlekedhet.

Jakubinyi László büszkén mutatta meg a Batyu Téka étterem mellett már másfél éve működő Mosolykuckót is. „Ez fogyatékos gyermekek számára készült játszóház, gyermekfelügyelet. Nagy segítség ez, hiszen amíg a szülők vásárolnak, ügyintéznek, szociális gondozó vigyáz a gyermekükre” – sorolta. Kiemelte, hogy az első alkalom előtt a gyermek háziorvosát is alaposan kikérdezik, hogy ha netalán baj lenne, tudják, mi a teendő.

– Az idén 200 óra mosolyt „gyűjtöttünk be” a kuckóban, összesen 35 család van, akik rendszeresen járnak hozzánk a gyermekeikkel – sorolta Jakubinyi László. – Igazából mostanra kinőttük ezt a helyiséget, szeretnénk a jövőben bővíteni. Amellett, hogy a gyerekekre szakemberek vigyáznak, ezzel segítve a szülőket, van más hozadéka is a Mosolykuckónak, hiszen közösségek alakulnak, a szülők egymást segítik információkkal, ötletekkel.

A Szimbiózis Alapítvány vendége volt a keddi sajtótájékoztatón a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete. Gruber Roland megyei igazgató is az ünnepek, az advent kapcsán ismertette a vöröskereszt programjait. Elsőként a szervezet hajléktalan-ellátását emelte ki, hangsúlyozva, ez a keleti régióban Miskolcon a legszéles­körűbb. A hideg közeledtével a szervezet 58 férőhelyes ideiglenes éjjeli menedékhelyet hozott létre, ezenkívül az utcáról behozottak számára lábadozó is van, ahol felügyeletet is kapnak a hajléktalanok.

Nem csak ünnepekkor

A vöröskeresztnek két ételosztása is lesz decemberben, az egyik december 23-án a Szinva teraszon, a másikat az ünnepek utánra szervezik, ezzel is hangsúlyozva, nem csupán az ünnepek alatt kell figyelni a rászorulókra – fogalmazott Gruber Roland.

Szeretetsütigyár nyílik

A Magyar Vöröskereszt idén ünnepelte fennállásának 135. évfordulóját, éppen ezért az ez évi programokat a jubileum jegyében szervezték. Az év végére is előrukkoltak egy újdonsággal, ez egy miskolci kezdeményezés: Szeretet­sütigyárat nyitnak a Miskolci Adventi vásárban. A Centrum előtt lesz egy faház, ahol a mézeskalácsok sülnek majd, és ezeket még az ünnep előtt kiosztják a rászorulóknak. Gruber Roland elmondta, a sütésben közösségek, cégek vesznek majd részt, így jótékonykodva az ünnepek előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában