Miskolc és a nagy hideg – „Riasztást még nem adtak ki”

Akt.:
Miskolc és a nagy hideg - „Riasztást még nem adtak ki”
Miskolc és a nagy hideg - „Riasztást még nem adtak ki”
Miskolc – Mit tesz a megyeszékhely önkormányzata annak érdekében, hogy a rendkívüli nagy hidegben senki se fagyjon meg? – kérdeztük Dobos Tímeát a Városháza szóvivőjét. Mint mondta, a Meteorológiai Állomás térségünkre még nem rendelt el riasztási fokozatot, ezért a kiemelt figyelem mellett egyelőre kölönösebb intézkedésre nincs szükség.

Ugyanakkor tudatta: Miskolc önkormányzata a szociális és gyermekjóléti intézményekkel, a hajléktalan ellátórendszerrel, valamint a mentőszolgálat, rendőrség, tűzoltóság és polgárőrség szükség szerinti bevonásával folyamatosan kiemelt figyelmet fordít a téli, illetve hideg időszak miatt különösen veszélyeztetett és segítségre szoruló emberek megsegítésére.

Miskolcon a hajléktalan személyek ellátását az Önkormányzattal megkötött ellátási szerződés alapján, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Napfényt az Életnek Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete végzi.

A Gyermekjóléti Központ utcai szociális munkásai veszélyeztetettség észlelése esetén a szükséges intézkedéseket – korcsoportra tekintet nélkül – mindenhol megteszik.

A Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete által fenntartott Hajléktalanokat Gondozó Központ minden évben kiemelt figyelmet fordít a krízis időszakra.

A Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete a nap 24 órájában fogadja a bejelentéseket. A hívás beérkezése után (a jelzés tartalmától függően) 1 órán belül a helyszínre érkeznek az utcai szociális munkás kollégák a krízis autóval és szükség szerint a hajléktalan személyt a számára megfelelő helyre szállítják. Az összehangolt tevékenységnek az eredménye már évek óta megmutatkozik, hiszen Miskolc városában és a környező településeken a hajléktalan személyek kihűléses haláleseteinek száma minimális.

A Napfényt az Életnek Alapítvány munkatársai a kihűléses halálesetek megelőzésének érdekében, a korábbi évek gyakorlatát követve, idén ősszel (szeptember, október) fokozatosan feltérképezték a várhatóan közterületen, nem lakhatást szolgáló építményekben és egyéb helyszíneken meghúzódó hajléktalanokat. Az ellátási területükön a tél beálltával, az általános jelenlét mellett, fokozott és célirányos bejárásokat látnak el.

A bejárásokat minden munkanapon rendszeresen, azonos időben, rögzített helyszíneken végzik, így a rászorulók napi kapcsolatba állnak velük és jelezhetik felmerülő problémáikat.

Az utcai gondozó szolgálat munkanapokon 800 – 2200 óráig folyamatos jelenlétet biztosít a közterületen élők elérése érdekében. Ehhez a munkához az intézményi háttéren kívül biztosított részükre szolgálati autó, mobiltelefon, élelmiszer, ruházat stb.

Az Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Szolgálat a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében a külterületen szolgálatot teljesítő védőnők bevonásával fokozottan figyelmet fordítanak az olyan jelekre, információkra, ami egyes emberek vagy családok veszélyeztetettségére utal.

A rendkívüli hidegre tekintettel a hajléktalan ellátó szervezetek megerősített munkarendben fogadják az ellátottakat. Az utcai szociális munkások folyamatosan végzik a feladatukat. Az átmeneti szállón a körülményekre való tekintettel az ellátottak napközben is bent tartózkodhatnak.

A szervezetek plusz helyiségeket bocsátanak a rászorulók rendelkezésére, hogy senki ne maradhasson ellátatlanul. A megszokottól eltérően plusz étkezési lehetőséget biztosítanak, illetve külön teajáratokat is indítanak.


Éjjel nappal hívható telefonszámok

Magyar Máltai Szeretetszolgálat: 46/530-497      

Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete: 46/323-260

Napfényt az Életnek alapítvány: 46/324-525