Miskolc – DK: a kormány és a szélsőjobb sem akarja megoldani az Avas gondjait

Akt.:
Miskolc - A Demokratikus Koalíció menete
Miskolc - A Demokratikus Koalíció menete - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Miskolc, 2012. október 17., szerda (MTI) – Sem a kétharmados többséggel bíró kormánypártok, sem a szélsőjobboldalt képviselő Jobbik nem akarja megoldani a miskolci Avas problémáját – mondták a Demokratikus Koalíció (DK) által a helyszínre szervezett szerdai megmozduláson a felszólalók.

A DK rendezvényén körülbelül százötvenen hallgatták a Fényi Gyula téren Vadai Ágnes és Molnár Csaba országgyűlési képviselő, valamint Varga Gergő avasi önkormányzati képviselő beszédét. A felszólalók hangsúlyozták: nem öröm ez a mai nap, de “erőt kell mutatni az erőszakkal szemben”.

A szimpatizánsok “Szolidaritás”-feliratú zászlókkal hallgatták a szónokokat, tetszésüket tapssal és “Hajrá Gyurcsány!”-bekiabálással is kifejezték.

Vadai Ágnes azt mondta, a szélsőjobboldali eszmékről “azt hittük, nem lesz többé, nem látjuk csak a múzeumokban”, de 2010 óta “szennyezik a haza házát is”. Zsidóznak, cigányoznak, gyurcsányoznak, miközben “mi maradtunk a néma tömeg” – tette hozzá.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke beszédében annak a véleményének adott hangot, hogy ha Miskolc polgármestere “virtigli városvezető” lenne, már a település határában azt mondaná “csak a testemen keresztül jöhetnek be a nácik a városomba”. A párt alelnöke szerint Orbán Viktor köpönyegéből bújt ki a Jobbik, és a vonulások, a szélsőjobboldali eszmék terjedése a Fidesz meg a miniszterelnök felelőssége.

“Vádolom Orbán Viktort, hogy ha nem hozta volna létre a polgári köröket, ma nem lenne Jobbik, gárda, betyársereg és utcákon grasszálás” – tette hozzá. Utalt arra, hogy ma soha nem látott mértékű a szegénység az országban. A szegénység azonban nem egyenlő a bűnözéssel – tette hozzá, azzal, hogy befogadó politikára van szükség a megoldáshoz. “Érző, vágyó, dolgozni akaró” emberek közössége az Avas, nem pedig bűnözői kör – jelentette ki.

A szervezők a beszédek után arra kérték a demonstrálókat, hogy békésen hagyják el a helyszínt.

A Demokratikus Koalíció rendezvénye közben a szemközti területen megszólalt a zene, és már gyülekezni kezdett a Jobbik.

– MTI –

Címkék: , ,