Miskolc befogadja a sárospataki képet

Miskolc befogadja a sárospataki képet
Miskolc, Sárospatak – Fedor Vilmos miskolci alpolgármester felajánlotta: Miskolc szívesen kihelyezi a sárospataki képet. 

Megírtuk: Csetneki József  sárospataki képzőművész pert indít Sárospatak ellen, mert véleménye szerint megakadályozták, hogy alkotását elhelyezzék a városban.

A művész az Észak-Magyarország e-mailes levelezőfórumára (illetve a fórumok közül a Patak Agorára) levelet írt. Ebből idézünk:
Pereminczikné téved, mikor azt állítja, hogy »A kép kihelyezésének előfeltétele építéshatósági engedélyhez kötött.« Az ügy során egyetlen olyan jogszabályt sem tudott felmutatni, amely ezt az állítását alátámasztaná…”

A tartalommal van baj?

Többen tudni vélik, hogy az önkormányzatnak a kép tartalmával van baja, a festménybe horogkeresztet és sarló és kalapácsot látnak bele. A művet a lektorátus zsűrizte, kihelyezését engedélyezte. Az alkotás annak a sorozatnak a harmadik darabja, amelynek első képét feLugossy László készítette, a másodikat Fazekas Balogh István. Mindhárom képre pályázati pénzt nyertek, az elsőt 2003-ban, a másodikat 2006-ban helyezték ki. Patakon, közterületre: házfalra. Merthogy ez volt a cél. A lakókörnyezetbe vinni a műveket.
Csetneki József elmondta lapunknak: a képeket kamionponyvára festették, rendkívül tartós festékkel. Olyan negyven-ötven évet bírnak ki. Hogy mi lesz az ő festményével? Erről már Fedor Vilmos  miskolci alpolgármester beszélt nekünk:

Módosítani kell

„Szeretnénk Miskolcon kihelyezni Csetneki József művét. Néhány nap múlva eljön hozzánk az alkotó – tudomásom szerint művésztársaival –, és megnézzük, mely helyek jöhetnek szóba. Ezt követően szakemberek véleményezik a helyszínvariációkat, illetve teszik meg javaslatukat a közgyűlésnek.”

Az alkotó azzal egészíti ki a fentieket, hogy a pályázat Sárospatakra szólt, és érthető, hogy nem szeretné elbukni az elnyert és a mellé tett pénzt. (500–500 ezer forint.) Van lehetőség a módosításra, de ennek gyorsan meg kell történnie.
A kérdésre, hogy nincs-e elvi, vagy bármilyen kifogása a kép, annak kihelyezése ellen, Fedor Vilmos úgy válaszolt: „Természetesen nincs. Ellenkezőleg.”

B.G., Sz.G.

Elterjedt a hír
Sárospatakon elterjedt a hír, hogy Aros János alpolgármester magyarázatot kért az Újbástya rendezvénycentrum vezetőjétől, miként kerülhetett ki a hét végén az épület falára a kép. Aros János ezzel kapcsolatban nem kívánt lapunknak nyilatkozni, mindössze annyit jegyzett meg, megítélése szerint nem kellene ebbe az ügybe az önkormányzatot belekeverni, mert ez nem Csetneki József és a sárospataki önkormányzat ügye, hanem Csetneki József és az építési hatóság ügye.

Nézze meg a képeket a festményről: Vihar Csetneki József sárospataki képe körül 2008.10.21.

Előzmények:
Vihar egy sárospataki kép körül
Csetneki József
sárospataki képzőművész pert indít Sárospatak ellen, mert véleménye szerint megakadályozták, hogy alkotását elhelyezzék a városban.
Képtelen sárospataki történet