Miskolc álmodni mert. Lehet-e folytatása?

Akt.:
2005: utolsó simítások Miskolc pályázatán. Sok ezer oldalas volt az anyag
2005: utolsó simítások Miskolc pályázatán. Sok ezer oldalas volt az anyag
Miskolc – Miskolc jó tíz évvel ezelőtt már pályázott az Európa Kulturális Fővárosa címre. Nem tudni még, most tervezi-e.

Átlapoztuk a 2005-ös Észak-Magyarországokat. Azért szántuk rá magunkat, mert Miskolc abban az évben pályázott a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címre. Felelevenedtek az akkori emlékek: az év elején még sokan fanyalogtak, hogy Miskolc is el mer indulni a címért. Hogyan mer az acélváros, a hajdani iparváros azzal álmodni, hogy egyszer kulturális főváros legyen? Ezzel a fanyalgással függ össze, hogy „Miért Miskolc?” lett a pályázat szlogenje.

Szinte mozgalommá vált

Aztán a cikkekből kiderül: ahogy túljutott a város az első fordulón, úgy lett egyre nagyobb támogatottsága a pályázatnak. Szinte mozgalommá alakult a készülődés. Egyre lelkesebbé vált az egész város, és ezt az érzést csak növelte, hogy egyre inkább az körvonalazódott, nem esélytelenül indulunk, Miskolc a közvélemény-kutatások szerint az első helyen állt. Nagyon bíztunk abban, hogy nyerhet, mert – a lapban megjelent elemzők szerint is – a címmel újrapozicionálhatta volna önmagát, levetheti a „lúzer” jelzőt. Aztán jött a hideg zuhany: Pécs nyert. És ebben az sem vigasztalt senkit, hogy Miskolcnak sikerült a leginkább megszorongatnia, mi lettünk a másodikak.

Most kiírták a pályázatot a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, a napokban jelentette be Balog Zoltán miniszter. Kérdés, hogy Miskolc pályázik-e. Vonatkozó kérdéseinket elküldtük a város vezetésének, de türelemre intettek minket a választ illetően. Nyilván más alapról, más céllal kellene indulni (ha igen), de kérdéses, hogy a több mint tíz évvel ezelőtti pályázat elemeit fel lehet-e használni. Ezt is kérdeztük és azt is, hogy ha a „nem” mellett döntene Miskolc, akkor kooperálna-e más, pályázó városokkal. Várjuk a válaszokat.

De nézzük, hogyan is történt akkor. Az Észak hasábjain megjelent kronológia szerint a 2004. december 31-i jelentkezési határidőig 11 város adta be a pályázatát. 2005 márciusában derült ki, hogy benne vagyunk a második fordulóba jutott 7-ben Eger, Pécs, Budapest, Debrecen, Győr és Sopron között.

Pécs és Miskolc

Az érződött, hogy a verseny Pécs és Miskolc között dőlhet el, de mindenki reménykedett, hogy egy, a keleti országrészben fekvő várost hoznak pozícióba.

Miskolcon lapunk tanúsága szerint workshopot, ötletbörzéket szerveztek, a pályázati anyagból kiállítás nyílt a Városház téren, és szinte ünnepélyes keretek között indították útnak Budapestre. A kormány 2005 októberében döntött a címről.

Tízmilliárdos ígéret

Amikor kiderült, hogy Pécs nyert, teljes volt az elkeseredettség, talán még mára sem heverte ki Miskolc. Az akkori városvezetés első reakciói még arra utaltak, hogy bíznak a pályázat egyes elemeinek, így a Science Múzeum és a rockmúzeum megvalósulásában: az Északban megjelent nyilatkozatok szerint 10 milliárd forint állami támogatást reméltünk. Később a „vesztes” kelet-magyarországi városok szövetségbe léptek, hogy együtt valósítsák meg a tervek egy részét, és arról is szó esett, hogy 2010-ben Pécs Miskolcnak is lehetőséget nyújt a bemutatkozásra egy-egy program erejéig – mára tudjuk, nem sok sikerrel.

Hajdu Mariann


Kassa, 2013

Később amikor Kassa lett 2013-ban a cím birtokosa, úgy látta a város vezetése, hogy több esély van az együttműködésre, mint a messzi Pécs esetén volt. Szerződést is kötött dr. Kriza Ákos miskolci és Richard Rasi, Kassa főpolgármestere, így több miskolci program is bekerült a 2013-as hivatalos programsorozatba: a Miskolci Kocsonyafesztivál, a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertje és egy, a Miskolc, Kassa és Abaújszántó részvételével szervezett borút-projekt.

Kőkori Park, Vizek Völgye: mára emlék

A pályázat összeállítói (néhány név közülük: Fedor Vilmos alpolgármester, Barna György, Dobrossy István) úgy fogalmaztak, hogy ha nem nyernénk, akkor is az akkor megfogalmazott tervek határozzák meg Miskolc elkövetkező éveit.

A pályázat felvázolta a terveket: a Kőkori Parkot az Avason, a Rocklegendák Csarnokát, a Technikai (Science) Múzeumot, Kultiplexet, Térprogramot, a Vizek Völgye, a Bartók+Európa programokat.

Ma sok-sok év elteltével nagy részük magyarázatra szorul, hiszen nem valósultak meg. A Kőkori Park az Avasra épült volna, a nem sokkal korábban felfedezett több ezer éves régészeti leletet mutatta volna be. Mindez együtt járt volna a történelmi Avas megújításával is.

A rockmúzeum, a Science Múzeum szintén nem jöttek létre. A Kultiplexet a hajdani Béke moziba álmodták, ez ma a Művészetek Háza. Nagyjából megvan, a terv ez volt: kávéház, művészmozi, hangversenyterem. Megvalósult a pályázatban még csak tervként szerepelt Szinva terasz is, ám semmi nem lett a Vizek Völgyéből (legalábbis a korabeli tervek szerint nem), ami egy fürdő- és szállodakomplexum lett volna a tapolcai strand helyén.