Miskolc, a grafika és a művészet fővárosa

By Szántó Rita
Miskolc -277 művész, 655 alkotása közül válogatott a zsűri, így 126 alkotó 187 képét állították ki – ez a XXV. GrafiTri, azaz  a Miskolci Grafikai Triennálé számokban. Ennél azonban sokkal több, hiszen az idén nemcsak a grafika ünnepe a rendezvény, de félévszázados jubileumát is ünnepli.

Félévszázada volt az első, így az idei triennálé jubilált is. Éppen ezért a program szombati megnyitóján nemcsak az idei díjazottak műveiből kaphatott ízelítőt a közönség, de az elmúlt 50 év alkotóinak munkái is megjelentek.
 
1961-ben kezdődött, akkor még elsősorban a miskolci grafikai műhely tagjainak biztosított lehetőséget – mondta megnyitójában Pfliegler Péter Miskolc alpolgármestere. Később az országhatárokon túlról is érkeztek alkotók, ennek köszönhetően nemzetközivé vált. Az alpolgármester beszédében azt hangsúlyozta: fővárosban érzi magát, hiszen most Miskolc – az operafesztiválnak és a triennálénak köszönhetően – a művészet központja, a grafika fővárosa. Szólt a biennálé rendezvénysorozat fő kezdeményezőjéről,  Feledy Gyula, tavaly elhunyt Kossuth-díjas grafikusművészről, illetve, hogy a művész – a sorozat elindításával – felismerte a grafikában rejlő lehetőségeket. A program 2008-ban vált triennálévá, így ma már az elmúlt három év alkotásait, újításait mutatja be.

Szepes Hédi, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezető főtanácsosa méltatta a művészek munkáit és felhívta a figyelmet a grafika fontosságára. Mint fogalmazott: “A grafikát sokáig nem becsülték meg, pedig a leginkább a grafikával tudja kifejezni a művész a mondanivalóját.” 

A triennáléhoz öt kiállítás kapcsolódik: a XXV. Miskolci Grafikai Triennálé (a pályaművekből)- Rákóczi-ház, Mimetikus szerkezetek (a meghívott művészek művei)- Rákóczi-ház, Rácmolnár Sándor kamarakiállítása (a 2008-as triennálé nagydíjasának tárlata)- Rákóczi-ház, A Miskolci Grafikai Biennálé Nagydíjasai (1961-2008)- Petró-ház és a Képpé tenni- A grafika funkcióváltozásai (Feledy-ház).
Díjazottak:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium díja: Solt András
Kovács Tamás díj: Verebics Ágnes
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata nagydíja: Szíj Kamilla
A Magyar Grafikáért Alapítvány: Vincze Ottó
Miskolci Operafesztivál Kht: Ovidiu-Florin Tarta
Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszék: Hegedűs Hanna Léna
Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszék: Albert Ádám
Arte Galéria és Aukciós Iroda: Pavol Truben
Rónaszéki László műgyűjtő díja: Koralevics Rita
Spanyolnátha Művészeti Folyóirat: Födő Gábor
MŰÚT: Kótai Tamás