Miskolc – francia szemmel

Miskolc – Fiatal lány állvánnyal és kamerával. Ha valaki látja Miskolcon, szinte biztos, hogy Mathilde Mestrallet-val fut össze. A francia lány Strasbourgból érkezett három hete három hónapra Miskolcra, ösztöndíjjal, hogy a várost fotózza.

Bócsi Krisztiánnal (a miskolci színház fotósával) ül a Művészetek Háza kávézójában, ott találkozunk. (Nem véletlen a hármas randi, Krisztián hasonlóképp megpályázta és elnyerte ugyanazt az ösztöndíjat, amit Mathilde. A francia lány jött Miskolcra, ő pedig augusztus végén utazik Strasbourgba.

Hagyományosan

– Együtt töltjük a három hónapot, és utána ő is segít majd nekem Franciaországban – mondja Krisztián. Aki csupa szépet és jót mond kolléganőjéről, szerinte a lány nagyon tehetséges, tetszik neki a munkamódszere, stílusa.

Megnézegetjük Mathilde képeit a laptopon, francia épületek, portrék. Egy készülő album fotói, ha hazamegy, megjelennek. A miskolciakra is kiváncsiak lennénk, ám még nincsenek kész, Pesten vannak a fotólaborban, előhívás alatt. Mert Mathilde hagyományos fényképezőgéppel dolgozik, nem digitálissal.
– Sokkal jobban fotózhatók így az árnyalatok, fontosak nekem a színek, a tónusok, a részletek gazdagsága – ad magyarázatot a miértre. Krisztián még hozzáfűzi, Mathilde lassan, megfontoltan dolgozik, sokáig ismerkedik a környezettel, ezért is tud jobban dolgozni a hagyományos kamerával. Sokat járja a várost egyedül (kapott kölcsön egy biciklit a miskolci önkormányzattól), keresi a neki való témát.

A vasgyári kolónia

– Az épületek, a lakott környezet és az emberek kapcsolata érdekel leginkább – árulja el nekünk a lány. És meséli, milyen „aranybányára” talált Miskolcon a vasgyári kolóniában, a diósgyőri lakótelepen. Főleg ezt a két városrészt említi, Krisztián megjegyzi, megpróbálja elvinni még többek közt a hajdani gyár területére is.

Mathilde azt mondja, tetszik neki Miskolc, és az itt élő emberek. Sokukkal állt már le beszélgetni, fotózza őket, igyekszik őket megismerni (már amennyire a nyelvi korlátok engedik). Mathilde a színház egyik lakásában lakik. Kérdezzük szabadidejéről, elárulja, járt az egyetemen a MEN-en, a fiúk „pub”-ba is vitték, és Miskolcon volt már a francia fimnapok idején is, sok barátot szerzett. Krisztián ígéri, a hamarosan kezdődő operafesztivált is „megmutatják majd neki.”

Beleszeretett a fotózásba

A strasbourgi önkormányzat hívta fel a miskolci önkormányzat figyelmét az ösztöndíj lehetőségre, ajánlották, keressenek egy helyi alkotót, aki alkalmas három hónapnyi strasbourgi munkára, tudjuk meg Krisztiánról. Rá gondoltak, ő pályázott, megfelelt. Hasonló történt Mathilde-dal Strasbourgban is.
A lány egyébként képzőművészeti egyetemet végzett városában. Finnországban is töltött egyetemistaként hat hónapot, ott szeretett bele a fotózásba. Azóta járt már Szentpétervárott, Lengyelországban, Észtországban, Iránban, Miskolcról pedig Romániába készül.