Nagyvilág

2012.03.22. 19:05

Kaltenbach Jenő lett az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottságának elnöke

Brüsszel, 2012. március 22., csütörtök (MTI) - Kaltenbach Jenőt választották az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottságának (ECRI) elnökévé Strasbourgban csütörtökön.

Brüsszel, 2012. március 22., csütörtök (MTI) - Kaltenbach Jenőt választották az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottságának (ECRI) elnökévé Strasbourgban csütörtökön.

Ezt az Európa Tanács egyik illetékese erősítette meg az MTI érdeklődésére.

Kaltenbach Jenő jelenleg a Fővárosi Közgyűlés LMP-frakciójának vezetője.

Megválasztása a magyar párt közleménye szerint "a kisebbségek védelmében, és a bizottságban végzett munkájának elismerése".

A független bizottság elnöki tisztét eddig még nem töltötte be magyar politikus. Kaltenbach Jenő 1996. óta tagja, hat éven keresztül pedig alelnöke volt az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Bizottságának. Mostani elnöki megbízása két évre szól.

Eddig ideiglenes elnöke volt a bizottságnak: a pozíciót a lett Nils Muiznieks (más megbízatás miatti) idő előtti távozását követően átmenetileg a belga Francois Sant’Angelo töltött be.

Kaltenbach Jenő Magyarországon a kisebbségi kerekasztal alapítójaként részt vett a kisebbségi törvény előkészítésében, majd 1995-ben a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosává választotta az Országgyűlés.

A Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottság (ECRI) a nevében jelzett jelenségeket, illetve az ahhoz kapcsolódó

gondokat figyeli az Európa Tanács tagországaiban, és azok megoldására tesz javaslatokat. 2002-ben hozott döntésükkel az ET-tagállamok független emberi jogi megfigyelő testületként erősítették meg a bizottság szerepkörét. A testület Magyarországról is készített már önálló jelentést.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!