Mire figyeljünk oda utazás előtt?

Akt.:
Mire figyeljünk oda utazás előtt?

Közeleg a nyár, ilyenkor a legtöbben kivesznek néhány hét pihenőt, és hosszabb-rövidebb utazásra menekülnek a hétköznapok elől.

Sajnos az indulás előtti sietségben és eufórikus hangulatban sokan hajlamosak megfeledkezni az előkészület fontos részeiről, ezért szedjük össze most a legfontosabb teendőket, hogy később senkit ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Ha EU-s országba utazunk, elég egy személyi igazolvány is, más esetében útlevelünk legyen az utazástól számítva legalább még hat hónapig érvényes, ez ugyanis sok helyen beutazási feltétel. Jóval az utazás előtt nézzünk utána, hogy az ország, amibe tartunk vízumköteles-e, a vízum kiadása ugyanis sok időbe telhet.

Menjünk el az orvoshoz, győződjünk meg róla, hogy egészségesen indulunk neki a világnak, illetve rendelkezünk-e minden szükséges gyógyszerrel – a rendszeresen szedett gyógyszereken kívül legyen nálunk lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hashajtó, hányinger elleni tabletta is. Járjunk utána, hogy az adott országban milyen esetleges járványokkal, egészségügyi veszélyekkel találkozhatunk, esetleg szükséges-e valami különleges védőoltás. Az oltásokat már indulás előtt egy hónappal ajánlott megkapni.

A nyugati világban nyugodtan mozoghatunk deviza alapú hitelkártyával és némi tartalék készpénzzel is, máshol viszont már kétségesebb, hol mivel fizethetünk. Ha inkább készpénzt használnánk, gondoskodjunk róla, hogy legyen nálunk elég pénz az úthoz, mert ha külföldön kell bankautomatából pénzt felvenni, úgy sokkal magasabb a bankköltség.

Ha autóval utazunk, hosszabb út előtt vigyük el az autót szervizbe. Mérjük fel a gumik kopását és légnyomásszintjét, illetve gondoskodjunk pótkerékről. Ellenőrizzük az olajszintet és a hűtőfolyadék szintjét, illetve töltsük fel az ablakmosó tartályt. Gondoljunk a helyi klíma- és útviszonyokra is: például a nagy melegben a gépkocsi abroncsaiban levő légnyomás megemelkedik. A kötelező vagy ajánlott tartozékok (elakadásjelző háromszög, elsősegélycsomag) is legyenek a helyükön.

A szállásfoglaláson túl is legyen tervünk arra, hogy pontosan mit szeretnénk látni, írjuk össze a megnézendő nevezetességek listáját, mélyüljünk el már indulás előtt a meglátogatandó ország, környék kultúrájában. Foglaljunk le már előre jegyeket a látványosságokhoz, amelyeket mindenképp látni akarunk.

Ha külföldre utazunk, kössünk mindenképp utasbiztosítást. Érdemes alaposan áttekinteni a különböző biztosítótársaságok által kínált ajánlatokat: a különböző árakért különböző szolgáltatásokat és feltételeket is kapunk és nem feltétlenül a legolcsóbb ajánlat a legjobb: mindenki döntse el maga, hogy neki mi éri meg. A lehetőségek összevetését különféle online kalkulátorok is könnyítik (pl. netrisk.hu).

A bőrönd mellett vigyünk magunkkal egy kisebb táskát is, amit városnézés közben magunknál hordhatunk: ebben legyenek benne az irataink, esetleg valamennyi készpénz és ennivaló.

Ha lehetséges, intézzünk már jó előre ideiglenes gazdát háziállatainknak. Ha erre nincs mód, vagy kedvencünket is vinni szeretnénk magunkkal, igényeljünk állatútlevelet az arra jogosult állatorvostól, amelynek kiállításához egy chip-beültetésre és egy érvényes veszettség elleni védőoltásra van szükség.
hirdetés


hirdet�s