Mire figyeljünk a hiteleknél?

Akt.:
Miénk lehet álmaink otthonának kulcsa
Miénk lehet álmaink otthonának kulcsa - © Fotó: AFP
Magyarország – Ahhoz, hogy egy hitelfelvétel zökkenőmentes legyen, érdemes az igénylésre felkészülni.

Egy hitelfelvétel hosszú távú elkötelezettséget jelent egy-egy háztartás számára, ezért fontos az igénylésre való körültekintő felkészülés. Bár a bankok jelentősen egyszerűsítették a hitelfelvételhez kötődő adminisztrációt, de azért számos tényezőt figyelembe kell venni – derül ki a BankRáció.hu összeállításából, amely a lakáshitel-felvételhez szükséges legfontosabb tudnivalókat gyűjtötte össze.

Mennyit bír el a család?

„Minden hitelfelvétel előtt fontos, hogy készítsünk családi költségvetést. Számba kell venni a rendszeres kiadásokat, meghatározni, hogy mennyit tud a család törlesztésre fordítani anélkül, hogy túlfeszítené a kereteket, azaz marad hirtelen felmerülő kiadásokra is pénz” – közölte Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője. Lényeges, hogy a családtagok jövedelmét együttesen is vizsgálhatja a bank. Ha két kereső van a háztartásban, akkor az összjövedelmük magasabb, és ezekre már kedvezményeket lehet érvényesíteni.

Ha valaki 250 000 forintnál magasabb nettó fizetéssel rendelkezik és ezt a bankhoz utaltatja, esetleg más banki szolgáltatást vállal – például megtakarítási konstrukciót indít, biztosítást köt –, akkor akár több mint 1 százalékponttal csökkentheti a teljes hiteldíjmutatót. A BankRáció.hu adatai szerint december közepén a 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, legalább 3 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek között számottevő különbségek voltak. A feltételek teljesítése esetén a legolcsóbb lakáshitelek akár alig több mint 3 százalékos thm-mel is felvehetőek, ha azonban az említett feltételek nem teljesülnek, akkor 4 százalék fölé mehet a thm. Ez a különbség pedig a hitel futam­ideje alatt a teljes visszafizetendő összegben milliós extra kiadást jelenthet. Másként fogalmazva, ha a legjellemzőbb feltételeket nem teljesíti a hitelfelvevő, akkor 4–5 ezer forint lehet a különbség a havi törlesztőben, a teljes visszafizetendőben pedig 1–1,5 millióra rúghat az eltérés. Ráadásul az így megtakarított összegből egy lakástakarék-konstrukciót is el lehet indítani, amelyre állami támogatás is jár.

Tájékozódjunk!

Trencsán Erika hozzátette: „Bár a bankok ajánlatai különböznek, vannak olyan elvárások, amelyek majdnem mindenhol azonosak.” Lakáshitelt jellemzően csak 18 évnél idősebb, legalább rendszeres minimálbérrel rendelkező igénylők kaphatnak, emellett fedezetként egy ingatlant kell biztosítaniuk. Utóbbi miatt szükség van tulajdoni lapra, ezzel igazolható, hogy az ingatlan tehermentes. A felvehető összeget a bank az általa megbízott értékbecslő szakvéleménye alapján határozza meg, a szerződést pedig közjegyző előtt szokták aláírni.

A BankRáció.hu szakértője szerint hitelfelvétel előtt érdemes a teljes piaci kínálatot átnézni, mert a kapcsolt szolgáltatások költségeit vagy azok egy részét a bankok különböző akciók keretében megtéríthetik az ügyfelek számára.

– ÉM –


Hallotta?

A hivatalos adatok szerint az év első hat hónapjában a bankok 30 403 darab hitelt folyósítottak használt lakások vásárlására 195 milliárd forint értékben, ami 23 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot.