Mínuszból indul a munkahelyteremtés

Miskolc – Két év telt el az Orbán-ciklusból, s majdnem ennyi ideje már, hogy Miskolcot is fideszes városvezetés irányítja – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Földesi Norbert, a miskolci MSZP-frakció vezetője, majd elmondta: az elmúlt időszakban közelítőleg 1500 munkahely szűnt meg Miskolcon, de nem érkezett meg a lett gyár, az amerikai gumidarálék-üzemről sem hallani, most itt a Raiffeisen back office, ami Nyíregyházát választotta Miskolc helyett. Hol van a finn gyár, ami 1500 embernek ígért munkahelyet a múlt év végére?

Mokrai Mihály, a korábbi ciklus szocialista alpolgármestere a következőt mondta: most is folynak tárgyalások egy 250 munkahelyet teremteni szándékozó multinacionális céggel, így arra kérte polgármestert, hogy most ne országgyűlési képviselőt küldjön tárgyalni, hanem Pfiegler Péter alpolgármestert, akinél összefutnak az információk.

Felvetettük: a szocialista városvezetésnek nyolc éve volt munkahelyteremtésre, mégsem sikerült az ígért nyolcezer álláslehetőséget létrehoznia. Mokrai Mihály erre azt válaszolta, hogy amikor ő alpolgármester lett, 2008-ban, határozott irányt kapott a befektetésösztönzés. Elmondása szerint ennek a menedzserszemléletnek köszönhetően telepedett le a városban a Vodafone 350 munkahelyet teremtve, 1200 fős létszámbővítést hajtott végre a Bosch, és a Patec is akkor jött ide, azonban a mostani városvezetőkből ez a szemlélet hiányzik, például nincs olyan terület, amit a betelepülni szándékozó cégeknek a város felajánlhat.

Betelt az ipari park

Az MSZP sajtótájékoztatóján felmerült kérdésekre a Miskolc Holding Zrt. közleményben reagált. Az elmúlt másfél év befektetés-szervezési tevékenységeinek köszönhetően a miskolci Mechatronikai Ipari Park megtelt, középtávon ez által nagyjából 500 új munkahely keletkezik, áll a közleményben. Négyhektárnyi terület maradt szabadon, további iparterületek előkészítése, közművesítése is szükségessé vált, az erre vonatkozó konkrét előkészítő tevékenységeket is megtette a Miskolc Holding, amely a várossal közösen több mint 30 céggel folytatott és folytat tárgyalásokat. A Miskolcra már betelepült vállalatok közül többen is jelezték bővítési szándékukat vagy már bővítettek, a Bosch Miskolcon új gyártócsarnokot avatott, amely 550 új munkahelyet létesített a megyeszékhelyen.

ÉMA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .