Friss hírek

2009.10.05. 16:24

A legfõbb ügyészt kérdezte az MSZP

<p>A legfõbb ügyészt kérdezte Szabó Zoltán szocialista politikus hétfõn a parlamentben egy gyõri ítélet kapcsán. A képviselõ arra volt kíváncsi, hogy az ügyészség továbbra sem tartja-e bûncselekménynek, hogy két évvel ezelõtt fideszes politikusok családtagjai nyertek el közpénzt egy olyan pályázaton, amelynek szempontrendszerét éppen õk dolgozták ki.</p>

Szabó Zoltán felidézte, hogy 2007. októberében a gyõri önkormányzatnál a Szijjártó Péter vezette gazdasági bizottság mikro- és kisvállalkozások támogatásáról döntött. A pénz elnyeréséhez szükséges szempontrendszert két fideszes politikus dolgozta ki, késõbb az õ, illetve családtagjaik cégei is nyertek pénzt, összesen több mint tízmillió forintot. Neupor Zsolt, az MSZP gyõri elnöke akkor egy sajtótájékoztatón mutyinak, panamának nevezte a történteket, ezért Szijjártó Péter személyiségi jogi pert indított. A Gyõri Ítélõtábla múlt heti határozata szerint a tényállítások valóságtartalmát igazolni tudták, így nem történt jogsértés.

Szabó Zoltán a parlamentben emlékeztetett arra is: korábban már az ügyészséghez fordultak, a hatóságtól azonban azt a választ kapták, hogy bár erkölcsileg kifogásolható, ami történt, bûncselekmény gyanúja nem állapítható meg. Ezért most - a jogerõs bírói ítélet birtokában - a politikus arra volt kíváncsi, hogy nem vizsgálja-e felül az ügyészség korábbi döntését.

Kovács Tamás legfõbb ügyész azt mondta, még nem látta az ítéletet, de bízik benne, hogy hamarosan megkapja. Ezt követõen pedig kész arra, hogy az illetékes ügyészségnek átadja megfontolásra.

Szabó Zoltán újságírók elõtt azt mondta: várakozásaikon felüli választ kapott azzal, hogy a legfõbb ügyész nyitott volt a lehetõségre, hogy újra megvizsgálják, történt-e bûncselekmény a gyõri pályázatok kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!