Minisztériumi felülvizsgálat a dunakeszi tõzegláp ügyében

Minisztériumi felülvizsgálatot rendelt el Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán a dunakeszi tõzegláppal kapcsolatos hatósági döntés miatt. A vizsgálat célja az, hogy megállapítsa, jogszerû volt-e az eljárás és a döntés – közölte a szaktárca.

A civilek korábban petícióban kérték Szabó Imrét arra: indítson felülvizsgálati eljárást, amellyel tisztáznák, hogy a természetvédelmi hatóság miért szüntette meg a dunakeszi tõzegláp védettségét. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Fõfelügyelõség 2009 nyarán sorolta át a területet egy külsõ szakértõ véleménye alapján. A zöldek ezt már csak azért is tartják aggályosnak, mert egy évvel korábban még maga a fõfelügyelõség nyilvánította védettnek a területet. A talajvizsgálatok megállapították ugyanis, hogy tõzegláp-képzõdés van a helyszínen, ami a természetvédelmi törvény alapján automatikusan védettség alá esik.

A minisztérium célja, hogy több oldalról megalapozott szakértõi vélemény alapján szülessen döntés arról, hogy az adott terület természetvédelmi szempontból lápnak minõsül-e és így a törvény erejénél fogva védett-e – áll a szaktárca szerdai közleményében.