Miniszteri megbízott felügyeli az EITI megalakulását

Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter Dvorszki Lászlót nevezte ki az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) budapesti székhelyének kialakításáért felelős miniszteri megbízottjává. Az EITI Irányító Testülete első, alakuló ülését szeptember 15-én Budapesten tartja az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében – derül ki a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal csütörtöki közleményéből.

Az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekért felelős miniszterei június 18-án döntöttek úgy, hogy négy másik pályázót megelőzve Budapest adhat otthont az újonnan alakuló EITI-nek. Molnár Károly az intézet felállításával kapcsolatos feladatok hatékonyabb koordinálása érdekében nevezte ki Dvorszki Lászlót miniszteri megbízottnak.

Dvorszki László jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tudományos és nemzetközi igazgatójaként dolgozik, korábban a Tel Avivi Nagykövetségen, illetve az Oktatási Minisztériumban (OM) szerzett tapasztalatot a nemzetközi tudományos kapcsolatok kiépítésében – áll a közleményben.

A miniszteri megbízott feladata lesz az EITI tizennyolc fős, az Európa Parlament által kinevezett irányító testületének első, szeptember 15-i ülésének előkészítése is. Az ülésen részt vesz José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Nicolas Sarkozy, az EU soros elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Az EITI budapesti székhelyének kialakításával kapcsolatos kormányzati feladatokról, és a megvalósítás pénzügyi kereteiről szóló előterjesztést a kormány várhatóan szeptemberben tárgyalja majd. A magyar kormány a székhelyért folytatott versenyben felajánlotta, hogy fedezi az EIT székhely bérleti díját 20 évig, valamint hogy fedezi 20 EITI alkalmazott munkabérének 5 évre terjedő költségeit. Az intézet helyszíne a lágymányosi INFOPARK területén lesz, amely a régió egyik legnagyobb innovációs és tudományos központja.Sporthírek