Miniszteri gondolatok a fejedelemről

szteri gondolatok a fejedelemről
szteri gondolatok a fejedelemről
Kisvárda – Hagyomány Kisvárdán a II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakiskolában, hogy március utolsó hetében emlékeznek meg az intézmény névadójáról.

A tegnap tartott ünnepségen Kiss Péterszociális és munkaügyi miniszter is részt vett, sőt ő mondott ünnepi beszédet. – A kortársak azt tartották a hat nyelven beszélő fejedelemről, hogy sok dolgot tud és azokat jól tudja – fogalmazott a tárcavezető, aki a Rákóczi vezette – a históriás krónikákba Európa leghosszabb szabadságharcaként megőrződött – függetlenségi háborúról szólva kifejtette:

– A fejedelem irányította a kontinens utolsó olyan háborúját, amelynek során egy seregben harcoltak a Kárpát-medence népei: parasztok és nemesek, protestánsok és katolikusok. A fejedelem szobrának megkoszorúzása után Az ónodi országgyűlés szerepe a Rákóczi-szabadságharc eseményeiben címmel dr. Kriveczky Béla főiskolai tanár tartott előadást, a tárcavezető pedig a Piremon 400 mozgáskorlátozott dolgozót foglalkoztató üzemébe látogatott.

A szombatig tartó iskolai rendezvénysorozat keretében szaktárgyi és szakmai versenyeket rendeznek, nemzetközi diáktalálkozóra is sor kerül királyhelmeci, munkácsi és szatmárnémeti fiatalok részvételével. Ma a Rákóczi Kupalabdarúgótornával párhuzamosan rendezik az ugyancsak tradicionális Makay László nemzetközi történelmi emlékversenyt, melynek témája természetesen a Rákóczi-szabadságharc lesz.

– Kovács Bertalan –