Miniszterelnökség: új pályázati összegek az erdőkárok helyreállítására

Budapest – A Miniszterelnökség az erdőtüzek, vagy egyéb természeti katasztrófák következtében károsult erdők helyreállítására több mint 6,7 milliárd forint értékű pályázati lehetőséget nyitott meg január 28-án – közölte az agrár-vidékfejlesztési államtitkárság pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kárt szenvedett erdők helyreállítása jelentős költséggel terheli az erdőgazdálkodókat. A most meghirdetett pályázat az így kárt szenvedett gazdálkodók számára nyújt segítséget.

Az erdőterület fejlesztésére és az erdő életképességének javítására szóló támogatás akkor vehető igénybe, amennyiben az erdőgazdálkodó korábban a rendeletileg előírt kárbejelentési kötelezettségnek eleget tett.

Továbbá az illetékes hatóság igazolta, hogy a káresemény az erdő 50 százalékát meghaladó területen következett be.

A Vidékfejlesztési Program keretében az erdőkárok helyreállítására kiírt pályázati lehetőség alaptámogatásból és kiegészítő támogatásból áll.

A kiegészítő támogatás – amely önállóan nem vehető igénybe – 10 fokot meghaladó lejtésű területen padka, vagy 15 fokot meghaladó lejtésű területen rőzsefonat vagy talajfogó gát létesítésére kérhető.

Csak azon károsodott területekre kérhető támogatás, ahol az erdészeti hatóság hatósági bizonyítványban igazolta, hogy a kár 2014. július 1. után következett be. A támogatási kérelem – ami egyben kifizetési igénylés is – benyújtására az egységes kérelmi rendelet szabta kereteken belül lesz lehetőség.

Az első kötelezettségvállalási időszak 2016. február elsején kezdődik és az erdőrészlet helyreállítására a támogatói okirat kézhezvételét követően 24 hónap áll rendelkezésre – olvasható a közleményben.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter
További hírek a Gazdaság kategóriából