Miniszterelnökké választották Orbán Viktort

Az Országgyűlés szombaton délben miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. Az új kormányfőt és programját 261 igen, 107 nem és tartózkodás nélkül szavazták meg a képviselők. A megválasztott miniszterelnök az ülésteremben letette hivatali esküjét, majd átadta a köztársasági elnöknek a miniszterek kinevezéséről szóló átiratot.

A voksoláson a Fidesz és a KDNP képviselői igennel, az MSZP, a Jobbik és az LMP frakció tagjai pedig nemmel szavaztak. 17 képviselő nem volt jelen, így ők nem voksoltak, míg Schmitt Pál házelnöki tisztségéből adódóan nem szavazhatott.
A kinevezés aláírását követően a megválasztott miniszterelnök fogadta a parlamenti pártok vezetőinek köszöntését. Orbán Viktornak mások mellett Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Schiffer András az LMP elnöke is gratulált. A köszöntők között volt Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke is, aki – korábbi ígéretének megfelelően – levágatta a haját.

Az új miniszterelnök ezt követően felment az államfő páholyába, ahol Sólyom László mellett a legfőbb közjogi méltóságok, valamint Bajnai Gordon távozó kormányfő, Medgyessy Péter és Boross Péter volt miniszterelnökök és Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök is köszöntötte.

Az eskütétellel megszűnt Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök és az ügyvezető kormány megbízatása is. Az Orbán-kormány leendő miniszterei szombaton délután tehetik le hivatali esküjüket, miután az államfő jóváhagyja kinevezésüket.

Ezt követően várhatóan 15 órakor kezdődik a Fidesz nagygyűlése a Kossuth téren, ahol beszédet mond Orbán Viktor mellett Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke is.