Minimalizálják a kockázatot

Növényvédőszerrel frissen permetezett petrezselymet loptak el ismeretlenek egy kabai gazdálkodó földjéről, aki a visszatérő tolvajok elriasztására végülis eredménytelenül helyezett ki “Méreggel permetezett” táblát. Élelmiszerbiztonság [.doc – 21KB]

A több száz kilónyi, minden bizonnyal káros növényvédőszer maradékot tartalmazó petrezselyem, amennyiben viszonylag nagyobb mennyiséget fogyaszt valaki belőle, akár mérgezést is okozhat, visszhangozta a média az eset kapcsán megnyilatkozó közegészségügyi-, toxikológus szakembereket.

Az élelmiszerbiztonság elsődleges szempont a növényvédelmi hatóság munkájában is – szögezi le a megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat igazgatója, Szőke Lajos, akinek az efféle problémákhoz leginkább értő növényvédős szakmát képviselő véleményére voltunk kíváncsiak. – Piacképes, minőségi növényi terméket csak úgy lehet előállítani, ha azt a kártevőktől, kórokozóktól sikerül megvédeni. Magyarul: a növényvédőszer felhasználás szerves része a termesztésnek és – mint a kémiai anyagok általában – az egész életünknek.  A szakemberek feladata, hogy a lehető legkevesebb kockázattal járjon a permetszerek felhasználása.

Óriási a termelők felelőssége, akiknek feladatuk és kötelességük, hogy mindazokat az utasításokat, amelyek a növényvédőszerek csomagolóanyagára rá vannak írva, a felhasználás során precízen betartsák.

Az előírásszerű használatot követően minimális a kockázata annak, hogy a termékben marad emberre káros mennyiségű növényvédőszer, hangsúlyozza a megyei növényegészségügyi hatóság igazgatója a kabai petrezselyem–esetet kommentálva.

Persze az ellenőrzés is jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy egészséges élelmiszerek kerüljenek forgalomba – teszi hozzá Szőke Lajos az általa vezetett szolgálat munkájára is utalva.

Az ellenőrzések kiterjednek a hazai, sőt az import növényi termékek vizsgálatára is. Ebben az évben a szolgálat nyíregyházi analitikai laboratóriumában 500 hatósági növénymintát vizsgáltak meg, s az eredmények azt mutatják nincs gond megyénkben a termelés szakszerűségével. A baj inkább a petrezselyemhez hasonló eseteknél érhető olykor tetten, amikor a gazda szakszerűen permetez ugyan, ám a kötelező élelmezésegészségügyi várakozási idő letelte előtt megtörténik a betakarítás. Ezt elkerülendő ajánlja minden termelőnek a szolgálat igazgatója, hogy a betakarítási idő közeledtével a széles növényvédőszer palettáról a pár nap alatt lebomló, rövid várakozási idejű permetszereket válasszák ki. Jelenleg már csak a káposztafélék esetében – a termés bagolylepkék, esetleg levéltetű mentessége miatt – válhat szükségessé növényvédelmi permetezés.

– Galambos Béla -