Minimálbér után fizetett adót a milliomos

Minimálbér után fizetett adót a milliomos
Minimálbér után fizetett adót a milliomos
Az elmúlt két hét alatt összesen 68 ügyben rendelt el nyomozást, és 52 ügyet küldött meg vádemelési javaslattal az illetékes Ügyészségnek a Vám- és Pénzügyőrség Észak-Alföldi Regionális Nyomozó Hivatala.

Az új ügyekben a kárérték 130 millió forint feletti összegre becsülhető.
A legfrissebb felderítésekről dr. Jánvári Regina pü. hadnagy sajtóreferens tájékoztatta lapunkat, majd így folytatta: ebben az időszakban eredményes volt a felderítők munkája is, hiszen rekordmennyiségű cigaretta került lefoglalásra.

Összesen mintegy 12.000 karton, főként ukrán zárjeggyel ellátott cigaretta került a Vám -és Pénzügyőrség kezére. A csempészett cigaretták értéke eléri a 62.500.000 forintot. A cigarettacsempészek nem egy esetben úgy buktak le, hogy menekülni próbáltak a hatóság elől.

A jövedéki ügyek mellett jelentős mértékű adócsalások leleplezésére került sor, mivel előtérbe kerültek a vagyonosodási vizsgálatok alapján elrendelt nyomozások.

A közelmúltban az APEH vagyonosodási vizsgálatot indított egy feltűnően jómódú megyebeli magánszeméllyel szemben és mintegy 7 millió forint összegű adótartozást állapított meg, majd feljelentést tett.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a gyanusított bevallott jövedelme, valamint vagyontárgyai értéke és életszínvonala feltűnő aránytalanságot mutatott, ugyanis több nagyértékű személygépkocsival és ingatlannal rendelkezett, ehhez képest csak minimálbér után fizetett adót.

Nagy volt a hasonlóság

A nyomozás során megállapítást nyert,
hogy az engedély nélkül gyártott raklapok olyan
jellegzetes külsõvel és elnevezéssel rendelkeztek,
melyek nagyban hasonlítottak a szabályszerûen és
engedéllyel gyártott raklapokhoz. Az ügyben a nyomozást
befejeztük és vádemelési javaslattal megküldtük
az illetékes ügyészségnek.

Mivel a gyanúsított igazolni nem tudta vagyontárgyai fedezetét, így megállapítást nyert az adócsalás elkövetésének megalapozott gyanúja. A büntetőeljárás hatására a gyanúsított az adóhiányt teljes mértékben befizette, így a nyomozó hatóság sikerként könyvelhette el az elkövetési érték teljes megtérülését.

A vagyon elleni bűncselekmények körében egy nem mindennapi esetet tárt fel a nyomozó hatóság: két Kelet – Magyarországi székhelyű cég engedély nélkül állított elő és értékesített védjegy oltalom alatt álló rakodólapokat.

Mivel a védjeggyel ellátott raklapok gyártása és forgalmazása a Magyar Köztársaság területén iparjogi védjegy oltalom alatt áll csak az gyárthatja, aki erre hivatalosan engedélyt kapott. A fenti két cég az iparjogvédelmi jogok megsértésével több mint 2 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

Ugyanebben az ügyben elkövették az áru hamis megjelölésének bűntettét, és ezzel mintegy 36 millió forint kárt okoztak a jogi oltalom alatt álló gyártónak.

– Fullajtár András –