Minimálbér járna januártól a fogyatékos gyermeket nevelő családoknak – RTL Klub

Az országgyűlés másfél éve már leszavazta, most a szociális minisztérium azt ígéri: jövőre minimálbért fizetnek majd azoknak a családoknak, ahol fogyatékos gyermeket otthon nevelnek. Az RTL KLub Házon Kívül című, csütörtök esti adásában nyilatkozott erről a tárca szóvivője. Most ezek a szülők alig valamivel több mint 30 ezer forintot kapnak, amiből azt mondják, hogy nem lehet megélni.

Az állam 31 ezer 900 forintot fizet most azoknak a családoknak, ahol fogyatékos gyermeket nevelnek otthon. Emellé még 24 ezer forint családi pótlék jár. A szülők már évek óta harcolnak azért, hogy teljes jogú munkaviszony legyen az otthonápolás és legalább a minimálbérnek megfelelő összeget megkapják támogatásként.

Az országgyűlés másfél éve leszavazta a szülők kéréséről szóló javaslatot. A szociális minisztérium most meggondolta magát. A tárca szóvivője azt nyilatkozta: januártól több mint a duplájára emelik az ápolási díjat.
Schranz Edit azt mondta, hogy a tárca az elmúlt félévben elkészített egy javaslatot, amely szerint sz otthonápolás munkaviszonnyá alakul, amivel minimálbér jár.

A fogyatékos gyermeket nevelők remélik, hogy mindez nemcsak ígéret marad. Azt mondják: így kevesebben adnák intézetbe a beteg gyermeküket, amivel az állam még takarékoskodhatna is. Hiszen kevesebbe kerül otthon nevelni egy gyereket, mint intézetben.