Friss hírek

2009.11.05. 11:14

Tagadja Kína, hogy ûrfegyverkezési versenyre készül

<p>Tagadta a kínai külügyminisztérium szóvivõje csütörtökön, hogy Kína valaha részt venne az ûrfegyverkezési versenyben. A szóvivõ ezzel cáfolta egy kínai tábornok kijelentését, amely szerint a kínai fegyveres erõk készen állnak az ûr militarizálására.</p>

A szóvivõ szerint Kína a kozmosz békés kutatását támogatja csak, és ellenzi a fegyverkezési versenyt, valamint a katonai célú ûrprogramokat. A szóvivõt a szokásos pekingi sajtótájékoztatóján kérte meg egy újságíró arra, hogy kommentálja a kínai légierõ parancsnokának e heti kijelentését, amit az állami média is idézet. A Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) napilapjának nyilatkozva a tábornok azt mondta, hogy feltétlenül szükséges a PLA légierejének fejlesztése a világûrben a támadó és védekezõ mûveletek terén.

A hadviselésben zajló változások miatt "a katonai erõk versenye a világûr felé terjeszkedik és ez történelmileg elkerülhetetlen." - mondta parancsnok, aki szerint "Kínának ki kell építenie saját kozmikus fegyveres erejét, amely megfelel a kor kihívásainak és az ország fejlõdésének".

Kevin Chilton az amerikai légierõ tábornoka, egyben az Egyesült Államok stratégiai parancsnokságának vezetõje azt mondta a kínai légierõ parancsnokának kijelentéseirõl: több információra van szükség ahhoz, hogy meg lehessen határozni Kína valódi törekvéseit és katonai helyzetét a világûrbeli fegyverkezéssel kapcsolatban.

2007 januárjában titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva az Egyesült Államok bejelentette, hogy Kína ballisztikus rakétával lelõtt egy kiöregedett kínai meteorológiai mûholdat. Röviddel késõbb Pekingben hivatalosan megerõsítették a hírt. A kínai külügyminisztérium akkor is azt állította, hogy nem irányult egyetlen más ország ellen sem a mûhold lelövése, Kína ellenzi az ûrfegyverkezési versenyt és ebben továbbra sem akar részt venni.

Washingtont azonban nyugtalanná tette a bejelentés, mivel katonai erejének egyik legfontosabb eleme a gyors és tökéletes helyzet meghatározás, a GPS rendszer. Márpedig amerikai megítélés szerint Kína azt demonstrálta a mûhold lelövésével, hogy szükség esetén képes lenne megsemmisíteni a GPS rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!