Miniatűr világok türelmes teremtői

Akt.:
Miniatűr világok türelmes teremtői
Miniatűr világok türelmes teremtői
Miskolc – Szabadidő, kézügyesség, türelem és megértő, „jól nevelt” feleség kell a makettezőnek.

E hétvégén, szombaton és vasárnap immár negyedik alkalommal rendezték meg Miskolcon a IV. Nemzetközi Makettkiállítás és Versenyt. A kiállításra mester, felnőtt, junior, serdülő és gyermek kategóriákban nevezték készítőik a különféle maketteket. A Fazekas utcai iskolában megtartott kiállításon repülőgépek, harcjárművek, autók, motorkerékpárok, hajókat és figurák élethű, kicsinyített, a valódival tökéletesen megegyező másait nézhették meg a látogatók. A zsűri a pontos, valósághű kidolgozást értékelte, de a látogatók a makettkészítés folyamatának egyes fázisait is „elkaphatták”.

Magányos munka, de barátságokat szül

Szabó Tibor Jászberényből érkezett, amióta az eszét tudja, makettezik. Mint a karosszérialakatosként a megélhetéséért is makettező férfi mesélte, rengeteg szabadidőre, türelemre, és megértő, jól nevelt feleségre van szüksége annak, aki élethű modellek építésére adja a fejét. A türelem és a megértő feleség adott, de szabadidőből már sokkal kevesebb jut, ezért használja ki a kiállításon elcsent pillanatokat is annak a hot rod-nak az építésére, melynek alkatrészei ott hevertek előtte az asztalon. Ottjártunkkor éppen a motorblokk felsőrésze, és a légszűrő készült. A kipufogókat már legyártotta hulladék műanyagdarabokból, egy vékony precíziós fúró és egy reszelő segítségével; ez utóbbi szerszámmal napok alatt alakította ki a parányi csövecskék csavarjait.

Mint Szabó Tibor mesélte, Jászberénytől Miskolc egy jó makettkiállításért nincs messze, vannak, akik Skandináviába is elutaznak, hogy bemutassák kezük munkáját, tapasztalatokat, no és barátokat szerezzenek. Hogy a makettezők a látszat ellenére mégsem teljesen magukba fordult magányos őrültek, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szomszéd asztaltól – ahol a felvidékről érkezett makettező csapat állította ki komplett, minden részletre kiterjedő versenyautó-műhelyét – odalépett hozzá egy fiatalember, és megkérdezte, van-e egy kis ragasztója kölcsön. Volt.

Minivilágok teremtői

A tornaterem sarkában igyekeztek megbújni a kiállítást szervező miskolci makettezők, bár a hatalmas terepasztalon körbe-körbe futkározó vonatszerelvény odavonzotta hozzájuk az érdeklődőket. Mint elmondták, a terepasztal-építés az a munka, aminek soha nincs vége. Az ember mindig készít hozzá újabb és újabb figurákat, tárgyakat. A kiállított asztal eddig háromszor volt átépítve, és a minivilág közben újabb résztvevőkkel bővült: emberek várnak a vonatra, a leeresztett sorompó előtt karambolozott két autó, utasaik épp a felelősség kérdését tisztázzák egymás között, amott esküvő zajlik, a templomból éppen most tódult ki a násznép, tőlük nem messze kőművesek húzzák a falat, a sínek túloldalán pedig egy roncstelepen kocsikat bontanak.

A kiállításon a magyar bajnokságból ismert raliautókat, II. világháborús járműveket, távirányítós RC modelleket és hagyományőrzők bemutatóját is megtekinthetnek a látogatók, akik meghallgathatták Szabó „TOPI” Zoltán nyugállományú vadászpilóta szintén valósághű élménybeszámolóját is. Akik szombaton kihagyták, vasárnap délután egy óráig még megtekinthetik a kiállítást.

SZP