Magyarország

2010.07.13. 15:45

A trianoni évforduló iskolai emléknappá nyilvánításáról vitázott a parlament

<p>A trianoni békeegyezmény évfordulójának, azaz a Nemzeti Összetartozás Napjának iskolai emléknappá nyilvánításáról vitázott kedden az Országgyűlés.</p>

A Jobbik az általános vitában maximális támogatásáról biztosította a kormánypárti javaslatot. Az MSZP jó ötletnek nevezte a kezdeményezést és az LMP is támogathatónak tartotta, ám az ellenzéki pártok módosító javaslatokat is benyújtottak a határozati javaslat tervezetéhez.

A június 4-i iskolai emléknap bevezetésének célja nem a közoktatás megreformálása, hanem a határon  túli  magyarokkal és Trianonnal kapcsolatos elmaradás megváltoztatása - mondta előterjesztői beszédében Pokorni  Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője. A kormánypárti politikus szerint az emléknap illeszkedik az aradi vértanúk, a holokauszt, illetve a kommunizmus áldozatairól emlékező iskolai napok sorába.

A határon  túli, magyarlakta területekre szervezett osztálykirándulások elsődleges célja, hogy a magyar diákok találkozhassanak a velük egy idős társaikkal. Idén 6 ezer magyarországi diák utazott a szomszéd országokba - emlékeztetett Pokorni  Zoltán. A tervek megvalósulása esetén évente 100 ezer általános és középiskolai diákot utaztatna az állam a határon túli magyarlakta területekre, ami 2-4 milliárd forintba kerülne. A képviselő szerint ennek forrását eleinte pályázati forrásokból kell biztosítani, ám 2013-tól már normatív támogatásként szerepelne a költségvetésben. Pokorni  Zoltán fontosnak nevezte, hogy felmérjék a határon túli magyar szervezetek fogadókészségét is.

A javaslat harmadik eleme a Magyarság  Házának létrehozása, amely módszertani háttérintézményként működne az iskolai kirándulások megszervezéséhez, illetve bemutatná a határon túli magyar közösségeket. A javaslat szerint a Magyarság  Házát 2012. december 31-ig kellene létrehozni.

Az MSZP alapvetően jó ötletnek tartja az elképzelést, a Magyarság  Házát pedig kifejezetten támogatják - mondta kedden Lendvai  Ildikó. Az ellenzéki politikus ugyanakkor furcsállta, hogy míg a kormány egy kolozsvári kirándulást támogatna, addig például egy egri látogatáshoz már nem járul hozzá anyagilag. Szabó  Vilmos szocialista képviselő szerint a javaslat jelenlegi formájában félreérthető, és problémákat okozhat több szomszédos országban. Az ellenzéki politikus szerint egyértelművé kell tenni, hogy ez nem jelent nacionalista, revizionista elmozdulást a kormány politikájában.

A Jobbik elnöke maximális támogatásáról biztosította a határozati javaslatot, mert mint fogalmazott: szembe kell nézni a nemzeti tragédiákkal. Vona  Gábor szerint azonban itt nem lehet megállni. Az ellenzéki képviselő keddi felszólalásában egyebek mellett a Magyarok  Világszövetsége helyzetének rendezését sürgette. Vona  Gábor szerint szükséges lenne, hogy az elmúlt ezer év magyar hadisikereinek is legyen emléknapja az iskolákban.

Az LMP felszólalója örömét fejezte ki, hogy a Fidesz többletforrásokat kíván biztosítani a közoktatásnak. Osztolykán Ágnes szerint a gondolat nemes, a javaslat pedig támogatható. Az ellenzéki politikus ugyanakkor hiányolta a tanárokkal és a határon túli szervezetekkel való egyeztetést.

- Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!