Mindkét hiányzó karját pótolták az orvosok

A világon először a müncheni klinika orvosainak sikerült júliusban, egy balesetben mindkét karját elveszített betegnek új végtagokat átültetni.

Óvatosan optimisták a müncheni klinika sebészei annak a mindkét karján amputált 54 esztendős férfinak az állapotát illetően, akin az orvostudomány történetében először hajtottak végre dupla végtag átültetést a múlt héten. “A hétvégén lezajlott műtét részleteiről pénteken adunk részletes tájékoztatást. A körülményekhez képest jól van a páciens” – nyilatkozta a német rádióban a bajorországi kórház egyik munkatársa.

A ZDF német közszolgálati tévéállomás értesülései szerint, a múlt pénteken és szombaton végrehajtott, bonyolult és időigényes sebészi beavatkozást hosszú előkészítő munka előzte meg. A most két új kart kapott férfi saját végtagjait egy 6 évvel ezelőtti balesetben veszítette el. A transzplantációban egy 30 fős team vett részt.

Mivel Németországban naponta átlag 80-90 (kényszer-) amputációt hajtanak végre, hatalmas igény lenne a normális vérkeringésű, korlátozottan vagy tökéletesen működő kezek, lábak transzplantációjára.