Mindig vannak új ötletek és célok Mucsonyban

Akt.:
Mezőgazdasági eszközöket is beszereztek
Mezőgazdasági eszközöket is beszereztek - © Fotók: Ádám János
Mucsony – Egy nehéz év után már előretekintenek és folyamatosan dolgoznak.

– A tavalyi évünket alapvetően meghatározta a Mucsonyt ért két természeti csapás, amikor özönvízszerű felhőszakadás és sárlavina pusztított a településen – tekintett vissza a 2016-ra Viszlai Viktor, Mucsony polgármestere. – A helyreállítások költségei az önkormányzat szinte teljes saját forrását felemésztették – hiszen a vis maior pályázatainkat csak idén bírálták el –, illetve a közmunkában gondozott mezőgazdasági termékeink jó része is tönkrement. Túlléptünk a nehézségeken, megterveztettük a település teljes csapadékvíz-elvezetését és a közfoglalkoztatásban minden árkot rendbe kívánunk tenni és az átereszeket is megépíteni.

Az idén egy malom és egy savanyítóüzem nyitását is tervezzük.” Viszlai Viktor

Megtudtuk, három vis maior pályázatot nyújtottak be, melyek közül egyet 100 százalékban támogatnak, a másodikat 11 millió forinttal csökkentették, míg a harmadikat elutasították: „Felelős gazdálkodással a meglévő összegből meg tudjuk oldani, hogy a helyreállítás rendben legyen, ami már zajlik is” – mondta a polgármester.

Erős pillérek

– Nem tört meg minket ez a csapás, dolgoztunk tovább – folytatta Viszlai Viktor. – Idén is folytatódik a közmunka­program 165 emberrel, és az előző évekhez képest nagyobb tartalommal. Az egyik erős pillérünk a mezőgazdasági, ebbe új elemként került bele az aprítékolás, ugyanis tavaly nyertünk a fóliasátrainkba egy kazánt, melyet ezzel kívánunk fűteni. Gépesítettünk is, számos eszközt szereztünk be, illetve idén már az automata öntözőberendezésünk is „munkába áll”. A helyi sajátosság programban tovább „visszük” a jól működő varrodánkat és egy olyan telephely kialakítása zajlik, ahol a közfoglalkoztatottaknak rendelkezésére áll majd melegedő és raktár is. Folyamatos lesz – ahol szükséges – az árokburkolás és az útszélesítés is.

A település vezetője kiemelte, hogy hatékonyan működik az a szociális szövetkezet, melyben tag az önkormányzat is.

– A varroda mellett 2017 februárjában tésztaüzem termelésével bővült a tevékenységi köre – tudtuk meg. – Nyertünk az úgynevezett Fókusz program pályázatán is, melynek eredményeképpen nyolc embert a szövetkezetben immár főállásban tudtunk alkalmazni. Az idén egy malom és egy savanyítóüzem nyitását is tervezzük, ahová szintén lehetőség lesz több dolgozó felvételére.

További tervek

A polgármester elmondta, nagyon várják a TOP-os pályázatok elbírálását, melyből az egészségházuk teljes felújítását valósítanák meg. Hozzátette: az önkormányzat által fenntartott közintézmények korszerűek, az említett egészségházon kívül a polgármesteri hivatal rendbe tétele maradt még. Ezenfelül útfelújításra, esővízelvezető rendszer kialakítására is pályáztak, illetve tervezik egy helyitermék-bolt beindítását, ahol a helyben megtermelt javakat fogják árusítani. A piactér bővítése, illetve átalakítása is a céljuk között szerepel. Konzorciumvezetőként pedig – hat önkormányzattal közösen – a 2017–19. közötti időszakban különböző programok – falunap, sportnap, egészségnap – szervezését bonyolítanák le a településeken élőkért.

– Mindig vannak tehát új ötletek, elképzelések és célok, melyeket meg akarunk valósítani – zárta gondolatait Viszlai Viktor.

ÉM-PA