Friss hírek

2008.11.04. 16:37

Gusztos: A magyar diplomáciának határozott választ kell adnia

<p>A Dunaszerdahelyen történtekre a magyar diplomáciának határozott választ kell adnia - áll Gusztos Péter keddi közleményében. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese szerint elfogadhatatlan, hogy a szlovák belpolitika "kampányeszközként használja a magyarellenességet". A liberális politikus ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy akik Szlovákia területi integritását, sőt létét kétségbe vonó jelképekkel mentek Szlovákiába, azok provokálták az ottani nacionalistákat és ezzel veszélybe sodorják a felvidéki magyarokat.</p>

Gusztos Péter szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar nemzetiségű szlovák állampolgárokat hétről hétre megalázzák, megsértik, azt érzékeltetik velük, ők nem teljes jogú polgárai a szlovák államnak. A liberális politikus hozzáteszi: mindez intő példa Magyarország számára. "Ide jut az az ország, ahol szélsőséges erők kerülnek kormányzati hatalomba" - olvasható a közleményben.

Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese úgy véli, a Dunaszerdahelyen történtek után a magyar kormánynak elsőrendű feladata, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel fellépjen a diplomácia különböző színterein a magyar állampolgárok jogait megsértő hatósági intézkedések ellen. Azokkal szemben pedig, akik szélsőséges tüntetéseken "ezer szlovákot egy magyarért" felirattal tüntetnek, szlovák zászlót égetnek és szlovák honfitársaink által lakott települések helységnévtábláit döntik ki, firkálják össze, valamennyi demokratikus politikai erőnek szembe kell szállnia - fogalmaz közleményében Gusztos Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!