Mindig valami jó történik – mondja Léner András

Nyíregyháza – A színházban mindig szeretettel fogadtak, s azok az emberi kapcsolatok, amelyek a társulatban és a színházon kívül is kialakultak, nagyon fontosak nekem. Művészet [.pdf – 12KB]

A Móricz Zsigmond Színház legutóbb egy erős filozófiai töltésű vígjátékkal rukkolt elő, amit Léner András rendezett. A Művészet egyszerre mutatja fel a sznobizmus nevetségességét, másrészt három ember sorsának kereszttüzében mindennapi életünk apró és nagyobb buktatóiról is szól.
Léner András (Léner Péter rendező, színházigazgató fia) ma már a saját kivívott jogán futja a maga pályáját.

Szereti Nyíregyházát, a színészeket és a város polgárait.

Régi kötődésem ez a városhoz. A színházban mindig szeretettel fogadtak, s azok az emberi kapcsolatok, amelyek a társulatban és a színházon kívül is kialakultak, nagyon fontosak nekem. A színészek nemcsak a mesterségükről gondolkodnak felelősen, hanem a világról, benne önmagukról is van felelős, ízléses világképük.
A Művészet című vígjáték a művészetértésről is szól. De miért olyan fontos, hogy a művészetértésről beszéljen a színház? András szerint erről nemcsak a színháznak, hanem az egész társadalomnak is beszélni kell, hiszen rólunk van szó.

Ráadásul a darab nemcsak egy festmény körüli vitákat fogalmazza meg, hanem felmutatja három különböző embernek a sorsát is.
Gyakran mondjuk arra az emberre, aki valami olyasmit szeret, amit mi nem értünk, hogy sznob. Vajon mindnyájunkban van sznobizmus? El lehet-e ezt kerülni? Egyáltalán kit tart sznobnak?

 – Azt az embert nevezzük sznobnak, aki nem a maga értékrendje szerint választ, vagy dönt bizonyos kérdésekben, hanem az „elvárások” szerint. Ezért sokat felad önmagából. Úgy érzi, hogy igazodnia kell egy olyan közösséghez, amelybe be szeretne kerülni. Elvileg mindnyájan kerülhetünk ilyen helyzetbe, de ha megőrizzük önmagunkat, szuverén világunkat, el is kerülhetjük.
A Művészet című vígjátékkal nem először találkozik a nyíregyházi közönség: 2004-ben a VidoronAscher Tamás megkapta érte a legjobb rendezésért járó Capitano-díjat. A mi előadásunk más, hiszen a színészek más közegben szocializálódtak, így aztán a maguk világát hozzák az előadásba.

Gáspár Tibor, Petneházy Attila, Puskás Tivadar játéka éppen ezért ragad magával.
Léner András a kaposváriCsiky Gergely Színház tagja, tanít a Színházművészeti Egyetemen. Szeptembertől a Budapesti Kamaraszínházban lesz vezető rendező. Azt mondja, amikor Nyíregyházán rendez, azt követően mindig történik vele valami jó.

Ezért is érdemes Nyíregyházán dolgozni – teszi hozzá mosolyogva.

– Nagy István Attila –