Nagyvilág

2011.07.11. 15:02

Líbia - Franciaország cáfolja a közvetlen tárgyalásokat

Párizs  (MTI) - Franciaország "üzeneteket" küld Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszerének, de nem folytat vele közvetlen tárgyalásokat - jelentette ki Bernard Valero francia külügyminisztériumi szóvivő hétfőn.

Párizs  (MTI) - Franciaország "üzeneteket" küld Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszerének, de nem folytat vele közvetlen tárgyalásokat - jelentette ki Bernard Valero francia külügyminisztériumi szóvivő hétfőn.    A szóvivő arra reagált, hogy Kadhafi második legidősebb fia, Szaif al-Iszlám az el-Habar című algériai lapban közölt interjúban azt állította, "igazság szerint Franciaországgal tárgyalunk és nem a lázadókkal".

    "(Nicolas) Sarkozyhez küldött megbízottunk arról számolt be, hogy a francia elnök nagyon egyértelműen fogalmazott és azt mondta, hogy létrehoztuk a (lázadói) tanácsot, s támogatásunk, pénzünk és fegyvereink nélkül ez a tanács sohasem létezett volna" - idézte az algériai lap Kadhafi fiát. Szaif al-Iszlám azt is állította, hogy Sarkozy a közvetítővel folyatott megbeszélésen azt hangsúlyozta, hogy önmagát tekinti "Tripoli tárgyalópartnerének és nem a lázadókat".

    "Franciaország politikai megoldást szeretne, ahogy azt mindig is hangoztatta. Nincsenek közvetlen tárgyalások Franciaország és a Kadhafi-rezsim között, de továbbítunk üzeneteket az ÁNT-vel (a lázadókat tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanács) és szövetségeseinkkel együtt" - hangsúlyozta a francia külügyi szóvivő. Hozzátette: "Ezek egyszerű és félreérthetetlen üzenetek: bármilyen politikai megoldás előfeltétele, hogy Kadhafi visszavonuljon a hatalomból és lemondjon minden politikai szerepről".

    Ez utóbbi álláspont megerősítése azután történt, hogy Gérard Longuet védelmi miniszter vasárnap arra engedett következtetni, hogy Kadhafi Tripoliban, a hatalom közelében maradhatna, miután megszűnik az ellenségeskedés és megkezdődik a líbiai felek között a párbeszéd.

"Azt a gondolatot, hogy Kadhafinak távoznia kell, most már mindenki elfogadta"

    "Azonnal abbahagyjuk a bombázást, amint a líbiaiak elkezdenek egymással szóba állni és a katonák mindkét oldalon visszamennek a laktanyáikba" - mondta a védelmi miniszter a BFM hírtelevízió és az RMC rádió közös műsorában. Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a líbiai vezető nem akar távozni, a miniszter azt válaszolta: "Majd ellesz a palotájában valamilyen más néven".

    Ezzel szemben Alain Juppé külügyminiszter hétfőn a Sud-Ouest című regionális napilapnak adott interjúban kijelentette, hogy "Azt a gondolatot, hogy Kadhafinak távoznia kell, most már mindenki elfogadta".

    "Ha nem is mondják ki nyíltan, az afrikai országok többsége megértette, hogy Kadhafinak félre kell állnia a hatalomból. Nem az a kérdés, hogy mennie kell-e, hanem az, hogy mikor és hogyan" - tette hozzá Juppé.

    A francia diplomácia vezetője elismerte, hogy arra nem tudja a választ, vajon Kadhafi maradhatna-e Líbiában, ha lemond a hatalomról, vagy garanciák fejében külföldre mehetne, de a megoldáson az Afrikai Unió (AU) már dolgozik. "A közvetítése hasznos lehet és azt szeretnénk, hogy az AU részt vegyen július 15-én Isztambulban az összekötői csoport értekezletén" - mondta Juppé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!