Mindenütt másképp csinálják! Vagy nem?

Amikor megjelentek az országban az első panel házak, az első dán, Larsen-Nielsen elemekből épült házak, nagy volt az öröm. Sok lakást jelentett, sok családnak, gyorsan! Azóta e lakótelepek elavultak, amolyan megtűrtek a városok rengetegében.

Nem lehet kiváltani őket. A debreceni konferencia külföldi vendégei közül két szlovák szakemberrel Marian Ihring és René Badura lakberendező-bútortervező iparművészekkel beszélgettünk arról, mi lesz a közelmúlt építészetével és felváltja e az új vagy van „középút”? – Megváltozott a világ 1989 után – kezdte mondandóját René Badura – és nemcsak politikai értelemben. Felerősödött az építészeti kedv, az otthonvariálás „divatja”, a bútorok funkcióváltása is. Viszont a múlt törölhető ki az életünkből, együtt kell élni vele.

Azaz lakótelepek, kertes házak, társasházak és lakóparkok együtt – kérdezzük. – Nehezen alakul az összehangolás. Mindig lesznek alsó, közép és felső rétegek, különböznek egymástól, de a létezés, a boldogulás emberi joguk – mondja René. – Csehországban elkezdődött egy folyamat az alacsonyabb szinten élők által lakott panelházak átalakítására. Például lakások egybenyitására, hogy alkalmasak legyenek akár luxus igények kielégítésére is.

– Ebben közrejátszik a felismerés, – veszi át a szót Marian Ihring – hogy e házak átalakítása kevésbé költséges, mint újak építése. Lényegében csak a fűtés, a nyílászárók cseréje és a szigetelés korszerűsítése probléma. A panel, mint építőelem jó és nagyon gyorsan lehet belőlük házat csinálni.

A felismerésnek – kérdezzük – Csehország nemzetközi fórumokon is hangot ad? – Nyomatékkal, hiszen az EU-ban rengeteg “dán ház”, illetve lakótelep van.Csak az a fontos, – így René Badura – hogy a ház tulajdonviszonya rendezett legyen. Mert ha a lakóké, akkor megoldható, ha a helyhatóságé, akkor nehezen. A közpénz kényes dolog.

Végül a középületekre terelődik a szó. – Az más eset – mondja Martin Ihring. – Valamennyire védelem alatt állnak. Meg kell találni az egyensúlyt a tervek, a műemléki érték, a felújítás mértéke és módja között. Bizonyos határig szabad csak elmenni és megőrizni az épületek eredeti jellegét.

Azzal váltunk el, hogy átalakuló korban élünk, ami legjobban az épületek, az otthonok és közintézmények kultúráján látszik. De, hogy milyen lesz fél évszázad múltán a világ, arra nem tudtunk választ adnii. Csak mosolyogva széttártuk a kezünk.

R.J.