Mindenszentek – Hőkamerával és éjjellátó távcsővel őrzik a szegedi temetőket

Hőkamerákkal és éjjellátó berendezésekkel vigyázzák sötétedés után a rendet a szegedi temetőkben a rendőrök és a városőrök. Halottak napján megszaporodnak a temetői lopások, sokan a sötétséget próbálják kihasználni arra, hogy lopjanak a sírkertekből. Éjszakánkként a leggyakrabban a nagy értékű koszorúk, sírvázák és virágcsokrok tűnnek el. Szegeden évek óta járőröznek a rendőrök éjszakai is a sírkertekben. Azt mondják, a hőkamerák használata óta látványosan visszaesett a lopások száma a temetőkben.

A hőkamerával már félhomályban is jobban látnak a rendőrök, mint szabad szemmel. Főleg a sírok közötti átláthatatlan részeket pásztázzák. A kijelzőn azonnal kirajzolódik az emberek hőképe, még akkor is, ha sűrű bokrok között próbálnak elrejtőzni. Mióta ezt használják a rendőrök, alig fordul elő lopás a temetőkben.

Amióta a kézi hőkamerát alkalmazza a rendőrség a temetőkben, azóta látványosan csökkent az alkalmi lopások, a virágcsokrok, illetve a koszorúk, a temetői lopások száma, tehát mindenképpen visszatartó ereje van – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Pál János alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Mivel a rendőrök sem lehetnek ott mindig mindenütt, így a helyi városőrök is besegítenek a sírkertek felügyeletébe. Kora hajnaltól késő éjszakáig ők is vigyáznak a rendre, ők éjjellátó távcsővel keresik a tolvajokat.

Halottak napján és Mindenszentekkor százezrek látogatnak csak a szegedi temetőkbe, ezért elkél a segítség. Sötétedés után korábban rengeteg virágot loptak el a temetőkből, melyeket egy másik temető bejárata mellett újra eladnak másoknak a tolvajok.