Mindennapossá válik a vaddisznók jelenléte?

Akt.:
Hozzá kell szoknunk a jelenlétükhöz?
Hozzá kell szoknunk a jelenlétükhöz? - © Fotó: AFP
Miskolc – Nem új keletű probléma a vaddisznók és egyéb vadállatok megjelenése a városokban.

Ahogy beszámoltunk róla, Miskolcon két vadásszal is szeretne szerződést kötni az önkormányzat, hogy az elszaporodott vaddisznókat lakott területen belül kilövesse. A probléma nem új keletű a városban, és nem is csak Miskolcot érinti.

Fényes nappal is

2016 januárjában is hírt adtunk már róla, hogy belterületi vaddisznóvadászatra adott engedélyt a rendőrség Miskolcon. Már akkor is az volt az indoklás, hogy „az elszaporodó állatok évek óta jelentős károkat okoznak a Vargahegy, Örömhegy, Komlóstető, Miskolctapolca, Görömböly és Diósgyőr erdős részein élőknek”. Ez pedig valóban így van, hiszen szerkesztőségünket is sok olvasó kereste meg a panasszal, hogy külterületi telkén, vagy lakóingatlanján károkat okoznak a vaddisznók. Sőt, volt, hogy fényes nappal kellett befogni egy vaddisznót a Csermőkei úton.

Az állatok gyérítése azonban nem egyszerű dolog. Az önkormányzat ugyanis hiába dönti el, hogy kilövet belőlük, mivel belterületen, vagyis lakóövezetben kerül sor a fegyverhasználatra, így nagyon szigorú szabályai, és eljárása van. Az önkormányzatnak le kell szerződnie egy vadásszal, a rendőrségnek pedig névre szólóan ki kell adnia az engedélyt. A vadász bejárja a területet, alaposan felméri, megismeri, megfigyeli a vadak vonulási útvonalait, szokását, mielőtt fegyvert használna.

A kilövéssel megbízott vadász, Pecze István több állatot is leterített az érintett területeken 2016 év elején, azonban a javulás – „köszönhetően” a vadkanok gyors szaporodásának – csak átmeneti volt. Egy évvel később már ismét érkeztek a lakossági jelzések, sőt, egyre többen fotóztak is vaddisznókat, főleg az Egyetemváros környékén, ahol egy teljes konda átkelését is megörökítette valaki esti szürkületben az egyik úton.

Ide születnek

Mint Tóth Á. Dénes megyei fővadász, az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének ügyvezető titkára korábbi megkeresésünkre elmondta: a kamara egész évben kap jelzéseket különböző vadak, – így vaddisznó mellett jellemzően az őz, szarvas és róka – megjelenéséről, méghozzá az utóbbi években egyre többet.

– A hétvégi telkek, tanyák, kertek művelésével sok helyen felhagytak. Az elvadult portákon a vadak megtalálják a búvóhelyüket, élelmet, a leromlott kerítéseken keresztül ugyanis sikerül bejutniuk. Az ilyen területeken született állatoknak pedig már természetes a zaj, a fények és az ember közelsége, így egyre jobban bemerészkednek a lakott területekre – mondta el az okokról a fővadász.

Szakemberek szerint a vaddisznó elterjedését az is segíti, hogy nincs természetes ellensége hazánkban és egyre agresszívebbek is az állatok. Miskolcon azonban még nem fordult elő, hogy emberre támadtak volna, ahogy megyénkben máshol sem jellemző.

– Horváth Imre –


Miskolc - Tavaly ősszel már írtunk róla, ismét nagyon elszaporodtak a vaddisznók, amelyeket főleg az Egyetemváros környékén látnak gyakran a miskolciak. A napokban újabb fotót kaptunk egyik olvasónktól, délután hatkor kapott lencsevégre a forgalmas Csermőkei út mentén egy kisebb családot. Érde...

Miskolc - A múlt héten számoltunk be róla, hogy Miskolc külterületi részein ismét elszaporodtak a vaddisznók, olyannyira, hogy az Egyetemvárosban komplett kondát is fotóztak, amint átkelnek az úton. Mint a polgármesteri hivataltól megtudtuk, jelenleg hivatásos vadászt keresnek a lakott területek...

Vaddisznók okoznak riadalmat Miskolcon
Miskolc - A miskolciak szerint az egyik hétvégi házas városrészben csapatostul járnak a vadállatok. Tönkreteszik a kerteket, kitúrják a növényeket, és az ott lakók semmit nem tudnak tenni ellenük. Öblítővel locsolják körbe a kerteket, kutyaszőrt, vagy emberi hajat tűznek a kerítésre - sokféle mód...

Aranyosak, de jobb nem összetalálkozni - illusztráció
Miskolc - Úgy tűnik, ismét elszaporodtak a vaddisznók a város lakott részein. Az elmúlt években már meggyűlt a baja a kiskerttulajdonosoknak a vaddisznókkal, amelyek közelebb merészkednek a lakott területekhez és komoly károkat tudnak okozni a portákon. Tavaly év elejére olyannyira folyamatos vol...