Mindennapi drágulás

Mindennapi drágulás
Miskolc – A szigorú monetáris politika eredményeként nem szabadult el infláció, de zsebünkön ugyancsak érezzük a pénzünk romlását.

A legfrissebb adatok szerint a magyar gazdaság az idei év első negyedévében alacsony ütemben, de a vártnak megfelelően, a 2007. véginél gyorsabban fejlődött. Az ipari termelés és a kivitel dinamikusan nőt, az építőipar és a kiskereskedelem visszaesése pedig lassult. Az év egészében a tavalyi 1,3 százalék után 2,5-3 százalékos, de a második félévben már 3,5 százalék körüli növekedés várható. A kereskedelemben a reálkeresetek lassú emelkedése előbb-utóbb a forgalom szerény növekedésében is éreztetni fogja hatását. Az államháztartás hiánya az első négy hónapban lényegesen kisebb volt a tavalyinál. Az infláció 2007 decembere óta 1-2 tized százalékponttal lassult. 2008 átlagában 6-6,5 százalékos áremelkedés várható. A régió kedvezőbb pénzügyi megítélése valamint a magas jegybanki alapkamat miatt a forint rendkívül erős. Az év egészében az átlagos reálkeresetek várhatóan 1 százalékkal ermelkednek.

Érezhető visszafogottság

A vásárlói magatartást rövid közvélemény kutatásunk szerint nem a hiány csökkenése, a GDP szerény növekedése, hanem a reálkeresetek alakulása határozta meg. Ebben foglakozási szektoronként jelentős eltérések mutatkoznak, de a nagy átlagnak csökkentek a lehetőségei. Kánya Bertalanné, üzletvezető egy országos bútorkereskedelmi cégnél. „Sajnos érezteti a hatását az infláció a forgalom csökkenésében. Kevesebbet tudnak költeni az emberek a minőségi árucikkekre.” – panaszolja. A csökkent vásárlóerő úgy vélhetnénk az olcsóbb termékek, megoldások felé fordul. Lizákné Bartha Mónika, az egyik belvárosi használtruha kereskedésben dolgozik, de nem erősíti meg ezt a vélekedést. „Nem tapasztaltunk forgalom eltérést az utóbbi időben. Sok szerényebb körülmények között élő is vásárol nálunk, de inkább az időszakoktól függ a forgalom-ingadozás.”

Népszerűbb az olcsóbb kenyér

A leginkább a mindennapi kiadások frontján érzékelhető az inflációs hatás. Az egyik legnagyobb hazai élelmiszer lánc kereskedelmi igazgatója Pásztor Istvánné ismertette: „ A keresletcsökkenés – az áremelkedés miatt – a kenyér és a pékáruknál volt érzékelhető a legutóbbi időszakban. Inkább az olcsóbb termékeket keresik a vásárlók. A tőkehúsoknál már van egy csökkenés, de nem tapasztaltuk, hogy például a szárnyasok felé fordult volna az érdeklődés. A tejtermékek árai– a túlkínálat következtében – a tavaly novemberi árszintről lefelé mozdulnak.”