Könyvszeretőktől könyvszeretőknek Serényfalván

Akt.:
Mindenki talált kedvére valót az adományban
Mindenki talált kedvére valót az adományban
Serényfalva – Jóllehet csupán egy hónapja jártunk a serényfalvai könyvtárban, s mutattuk be az Észak-Magyarországban az intézmény vezetőjét, most ismét oda vitt az utunk. Oka volt: egy több mint kétszáz darabból álló könyvadományt juttattunk el Miskolcról.

Történt ugyanis, hogy Kovács Gáborné Ilona és párja olvasván cikkünket, s azt, hogy a sérült borítójú könyveket kötelezően ki kell cseréljék, így 1500 kötettel csappan meg az állomány, elhatározták, hogy saját könyvtáruk egy részét a serényfalvaiaknak ajándékozzák.

Ők majd’ 100-at válogattak össze, főként szerelmes könyveket és krimiket, a barátaik pedig még több mint 100-zal megtoldották.Ez utóbbiak vegyes műfajúak, de természetesen kifogástalan állapotú valamennyi. A könyvtárvezető Szűcs Katalin örömmel fogadta a felajánlást, mi pedig magunkra vállaltuk a szállítást.

Ilona egy kis külön ajándékot is készített a könyvtár legifjabb olvasójának (őt, Hannát is megemlítettük cikkünkben): szatyrot, kispárnát varrt neki, amely mellé egy kis mézes süti és több mesekönyv is került, Ilona levelével.

Kinek-kinek kedvére

Katalin szavára boldogan jelentkeztek az éppen őszi szüneten lévő gyermekek, s egy hűséges felnőtt olvasó is csatlakozott hozzájuk. Együtt vártak bennünket. Miután segítettek felcipelni a küldeményt az emeletre, lázas érdeklődéssel fedezték fel a dobozok tartalmát.

Perceken belül talált mindenki magának olyat, amelyet szeretne kikölcsönözni. – Ahogy látom, éppen olyanok, amelyeknek itt nagy a keletjük – mondta Katalin. – Először témák szerint fogom csoportosítani, amelyikből esetleg van saját példányunk, azt elajándékozom, a többit leltárba veszem.

A kis Hanna is átjött a szomszédból, kissé megilletődötten vette át a személyes ajándékokat (jól leplezve cserfességét). Ilona kedves sorait felolvastatta édesanyjával, Gutyánné Nagy Andreával. Andrea elmondta, három gyermeke közül a legidősebb is nagyon szeret olvasni, könyvtárba járni, ahová Hanna kétéves korától elkísérte. A kislány pici korától feltűnően vonzódik a könyvekhez, s mindig is vigyázott rájuk.

Gyerekről gyerekre

– Hanna játék helyett is rendszeresen arra kért, hogy inkább nézegessünk együtt mesekönyveket.

Először csak a képekről kellett neki beszélni, aztán pedig azt igényelte, hogy olvassunk fel neki. Ha én nem érek rá, akkor a bátyját, Danit veszi rá. Dani magától is mindennap olvas, emellett hetente azzal jön haza az iskolából, hogy rendelt egy újabb könyvet magának – árulta el Andrea, karján legkisebb gyermekével, aki egy-két éven belül bizonnyal Hannát kíséri majd át a könyvtárba.

A kis csapat távozóban arra kért, tolmácsoljuk az adományozóknak, főképpen Ilonának a köszönetüket. Tudják: hálás szívvel gondolnak rájuk.

ÉM-SZK
hirdetés


hirdet�s