Mindenki segíteni akart az ikreknek Miskolcon

Nagyon sok jó szándékú ember kereste meg a családot, és ajánlotta fel a segítségét
Nagyon sok jó szándékú ember kereste meg a családot, és ajánlotta fel a segítségét - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Lauráék hirtelen lettek nagycsaládosok. Bizony elkelt a segítség.

A szeptemberben született hármas ikrek édesanyja, Szilágyi Laura boldogan mesélte portálunknak, hogy amikor megjelent a róluk szóló cikk az Észak-Magyarországban, nagyon sok jó szándékú ember kereste meg őket. Mindenki segíteni akart.

A kicsik szépen fejlődnek, már elérték a hat kilogrammot.” Szilágyi Laura

Hétszáz pelenka

A kisgyermekes anyukák Face­bookon írtak rá, és főleg babaruhákat küldtek nekik. Történt azonban egy kis furcsaság is. Az egyik édesanya elküldte a ruhákkal teli csomagot, a nevet és a címet helyesen írta a küldeményre, a posta mégis visszavitte azt a feladóhoz.

– Pedig szinte mindig itthon vagyunk, hiszen a kicsik mellől nemigen tudok kimozdulni – jegyzi meg Laura.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Azzal folytatja, hogy a Katolikus Karitász 700 darab pelenkát tud majd biztosítani. Ehhez még ki kell tölteni a papírokat, és egyházi ajánlás is szükséges. Az önkormányzat családsegítője is felhívta Laurát, tanácsolta neki, hogy pályázzanak önkormányzati bérlakásra, ezt márciusban lehet megtenni. Ezenkívül kereste őket egy Tiszaújvárosban élő nagymama, akinek hármas iker unokái vannak, igaz, ők már 14 évesek. A hölgy tipegőket vásárolt a kisfiúknak.

Laura azt is elújságolta, hogy három kisfia, Milán, Dávid és Márk jól vannak, szépen fejlődnek, már elérték a 6 kilót.

40 üveg bébiétel

Nagyon sok segítséget kapott a család a ZSÓFI – ReményVár Egyesülettől is. Ennek elnöke, Ináncsi Gergely sorolta, mi mindenben tudtak segíteni:

– A BOON-on olvasott riport kapcsán egyesületünk felvette a kapcsolatot a Szilágyi családdal. Első alkalommal tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, bébi­ruhákat tudtunk nekik vinni. Saját csoportunkban posztolva a beszámolót, több támogató is jelentkezett, hogy szeretne segíteni. Így sikerült a hármas ikres családot 300 darab pelenkával és 15 csomag nedves törlőkendővel meglepni. Egy másik támogató pénzadománya révén 40 üveg bébiételt és 12 üveg bébivizet tudtunk nekik vinni – jelezte Gergely.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Elmondta azt is, a gyerekeket havonta egy-két alkalommal orvosi vizsgálatokra kell vinni a Gyermek­egészségügyi Központba. Ez három pici babával azonban nem egyszerű. Az ikerbabakocsi közel 60 kilós a gyerekek súlya nélkül, így azzal szinte lehetetlen tömegközlekedési eszközön utazni. A családnak autója nincs, így marad a taxi. Ez azonban költséges, és megterheli Lauráékat. Kákóczi Zsolt, a Best of Taxi tulajdonosa és ügyvezetője azonban, amikor értesült a problémáról, azonnal felajánlotta segítségét. Így ezután a szükséges orvosi vizsgálatokra ingyen el- és hazaviszik a családot.

– Az ikrek támogatása folyamatos, amiben tudunk, segítünk nekik – tette hozzá Gergely.

Látogatják őket

Korábbi riportunkban arról is írtunk, hogy a hirtelen nagycsaládossá vált szülők várták, hogy a város vezetői meglátogatják és segítik őket, hiszen tudják, hogy más településeken ez így szokás. A városházi szóvivőtől kérdeztük, miért maradt ez el. A válasz a keretes anyagban olvasható.

„Valóban megterhelő”

A miskolci önkormányzat válasza:

„Rendszeresen járnak ki kollégák a családhoz. Bár a tápszer- és a pelenkavásárlás anyagilag valóban megterhelő számukra, azonban az édesapa munkából származó jövedelme, valamint a három fő részére járó családi pótlék esetében az egy főre eső jövedelmet veszik alapul, azaz: az ikrekből ketten 1500 gramm alatti súllyal jöttek világra, ezért ők kiemelt családi pótlékban részesülnek.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény állandó kapcsolatban van a családdal, naprakész információkat adnak számukra minden elérhető támogatási formáról (adókedvezmények, gyed, települési támogatás stb.) és segítséget nyújtanak az okmányok kitöltésében is. A MESZEGYI továbbá felajánlott ruhaadományt is, a karitász pelenkákkal segíti őket, ezenkívül egyéb adományok is várhatóak, tehát a civil szervezetek is aktívan közreműködnek. Napi 8 órában önkormányzati gondozónő jár a családhoz.”

Hegyi Erika


Milán, Dávid és Márk a 32. héten jött a világra. Lassan öt hónaposak lesznek, és már gőgicsélnek, kacagnak
Miskolc - Meglátogattuk a miskolci hármas ikreket, akik lassan öt hónaposak lesznek. Belesünk a gyerekszobába. Csak suttogva merünk beszélni, akár a babanézőbe érkezett, figyelmes vendégek, hiszen két pici éppen alszik a földre terített takarókon. A harmadik hason fekszik, egy játékot szeretne el...

Szilágyi Laura, az ikrek édesanyja köszönettel fogadta a Miskolci Lions Klub nevében átnyújtott támogatást
Miskolc - Ajándékkal kedveskedett a Miskolcon született ikreknek az Első Miskolci Lions Klub. Kontrollvizsgálatra érkeztek a megyei központi kórházba a két hónapja született hármas ikrek, Milán, Dávid és Márk szerda reggel. Itt lepte meg őket az Első Miskolci Lions Klub nevében dr. Hajdú László, ...

Milán, Dávid, Márk: ők a miskolci hármas ikrek
Miskolc - A hármasikrek születése igazi különlegesség a miskolci szülészeten. Eredetileg kettős ikerterhességnek indult, aztán az egyik embrió kettévált. Az anyának semmilyen orvosi beavatkozása nem volt, a babák spontán fogantak. Bár egy gyereket terveztek, a 25 éves anyuka most nagyon boldog. K...

Remekül vannak a hármas ikrek
Miskolc - Milán, Dávid, Márk és persze a szüleik arra várnak, hogy hazamehessenek. Szilágyi Laura először megijedt, amikor terhessége 14. hetében az ultrahangos vizsgálaton az orvos észrevett valamit. De arra nem számított, amit ezután mondtak: hármas ikreket vár. A döbbenettől felült a vizsgálóá...

Miskolc - Hármas ikrek születtek a megyei kórházban. A gyerekek spontán fogantatást követően a terhesség 33. hetében császármetszéssel jöttek világra. Az eset különlegessége az, hogy a spontán fogant hármas ikerterhesség 7-8.000 szülésenként fordul elő. [caption id="attachment_3616256" align=...