Friss hírek

2008.09.28. 12:59

Ingyen ad tűzoltó készüléket a hegyvidéki önkormányzat a bérlakásokhoz

<p>A XII. kerületi önkormányzati lakások bérlői ingyen, a kerületben többi lakója pedig féláron kaphat tűzoltó készüléket, azaz kétezer forintért. Vasárnap látványos bemutatóval is szemléltették, mi a teendő például akkor, ha a konyhában meggyullad az olaj.</p>

Közös akciót hirdetett a XII. kerületi önkormányzat a tűzoltósággal közösen: tűzoltó készülékeket kaphatnak a kerületben élők ingyen, vagy kedvezményes áron - jelentette be a Hegyvidék Ősz nevű családi napon vasárnap délelőtt Pokorni Zoltán polgármester. Mint mondta: a habbal oltó készülékhez az önkormányzati lakások bérlői ingyen, a kerület többi lakója pedig féláron - kétezer forintért - juthat hozzá.

A készülékeket október 31-ig lehet igényelni a Polgármesteri Hivatal Védelmi Csoportjánál, a Jagelló utca 24. szám alatt. Az akció az önkormányzatnak körülbelül 5-10 millió forintos költséggel jár, ez attól függ, hogy mennyien élnek majd a lehetősséggel - mondta Pokorni Zoltán.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a legtöbb otthoni baleset a konyhában történik. Éppen ezért egy látványos bemutatóval szemléltették, mi a teendő akkor, amikor a gázon melegített olaj lángra kap. A szakemberek szerint akár néhány perc is elegendő ahhoz, hogy az olaj lángolni kezdjen. Bár ilyenkor a legkézenfekvőbb egy pohár vízzel oltani, mégis ez rossz megoldás, hiszen a tűz belobbanhat. A legegyszerűbb és leghatásosabb módja az olajtűz eloltásának, ha egyszerűen letakarják valamivel.

A most igényelhető tűzoltó készülék habbal olt, így a gyártója azt javasolja, hogy az olajtüzeket ne azzal próbálják megfékezni. Jó szolgálatot tehet viszont akkor, ha meggyullad a függöny, lángra kap a karácsonyfa, vagy épp egy égő cigaretta okoz tüzet. A készülékekben lévő nyomást 5 év után ellenőriztetni kell - mondta a Független Hírügynökségnek Szőcs István, a készülékeket gyártó cég vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!