Helyi közélet

2013.11.21. 11:45

TOP 100 - Más az ország, másak a munkahelyek

Miskolc - Adópolitikai kihívások, jövő évi adózási szabályok, küzdelem a feketegazdaság ellen.

Miskolc - Adópolitikai kihívások, jövő évi adózási szabályok, küzdelem a feketegazdaság ellen.

„Aki szétnéz, más országot és más munkahelyet lát, mint három évvel ezelőtt" - kezdte az adópolitikai kihívásokról szóló előadását Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára. Beszélt arról, hogy 2010-ben számos döntést kellett hoznia a kormánynak, köztük, hogy milyen gazdaságpolitikát és ezzel együtt adópolitikát válasszon. „Fontos volt a költségvetési egyensúly elérése, a lakossági és vállalkozói terhek újragondolása, és szükség volt erőteljes kiadási és bevételi intézkedésekre. Ezeknek köszönhetően beállt a gazdaság- és az adópolitika is egy kiszámíthatóbb irányba" - fogalmazott.

Saját úton járunk

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy hazánk Brüsszellel is felvette a harcot, a passzív tagságból átváltottunk az aktívba, hiszen - mint mondta - minden tagállam a saját gazdaságpolitikai útját igyekszik járni, előtérbe helyezni.

A feketegazdaság ellen

Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár komoly küzdelemnek nevezte azt, amit a feketegazdaság ellen folytatnak. Kiemelte, hogy a napokban fogadta el az országgyűlés azt a törvényt, amely a jövő évi adózási jogszabályokat határozza meg. „Ennek egyik legfontosabb eleme a családi járulákkedvezmény bevezetése és a kedvezőbb illetékszabályok. A vállalkozásokat érintő előnyök többek között: a szabad vállalkozási zónában újabb kedvezmények lesznek, a társasági adókedvezmény a beruházási hitelekben és a kutatás-fejlesztés támogatása."

„Elkötelezetten védjük meg a tisztességes adózok érdekeit. Ennek érdekében számos olyan intézkedést vezetünk be, amely ezt szolgálja. például a gabonaszektroban már bevezetett fordított áfát fenntartjuk. Valamint az ellenőrzést az italautomatákra is kiterjesztjük - ez egy kritikus terület -, eddig önbevallásos volt."

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában