Mindenhonnan jól látható lesz a szerdai teljes Hold-fogyatkozás

Mindenhonnan jól látható lesz a szerdai teljes Hold-fogyatkozás
Budapest  (MTI) – Tiszta idő esetén az ország egész területén szabad szemmel is remekül látható lesz szerda este az elmúlt tizenegy év leghosszabb teljes, centrális Hold-fogyatkozása.

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) főtitkára az MTI-nek elmondta, a Hold-jelenségek esetében nincsenek az ország egyes területeire vonatkozó időbeli eltérések, mindenhol egy időben lesz észlelhető a Hold-fogyatkozás.
    A jelenség figyelemmel követése nem igényel semmilyen védőfelszerelést, szabad szemmel is jól látható lesz, így komolyabb távcső nélkül is tökéletesen élvezhető.
    Bár mindenhonnan látható lesz a Hold-fogyatkozás, a vidéken lévők “esztétikusabb” látványban részesülhetnek. A vidéki égboltot a fővárossal ellentétben ugyanis kevésbé érinti a fényszennyezés, így az elsötétülő égen, amelyet már a Hold sem világít be szokásos erőteljes fényével, a csillagok és csillagképek sokkal jobban kivehetővé válnak – mondta Mizser Attila.

Este 11 lesz a legjobban látható a Hold fogyatkozása

    Este tizenegy óra körül, amikor már teljesen besötétedik, határozottabban látható lesz a kissé misztikusnak ható jelenség. Az egyébként erős fényű, ezüstös Hold különös, narancsos színt ölt magára.
     A félárnyékos fázis kezdete és a teljes árnyék megjelenése a Hold peremén 20.23-kor még a horizont alatt éri a Föld kísérőjét. A horizont felett így már a “csorbult Hold” kel fel – Budapestről nézve 20.34-kor.
    A centrális Hold-fogyatkozás a Föld-árnyék közepén halad majd át. Ennek megfelelően az árnyék a szokottnál is sötétebb lesz, viszont a nyári napfordulóhoz közeli időpontnak köszönhetően a Hold végig alacsonyan látható. A jelenség kezdetén, a részleges fázisban még a horizont alatt az égitest.
    A Holdat teljesen 21:22-kor lepi el a Föld-árnyék, majd ettől számítva 50 perc múlva éri el az árnyék közepét, azaz a legsötétebb részt. A teljes fogyatkozás 23.03-ig tart, majd 00.02-kor a részleges fázisnak is vége lesz. Újabb egy óra elteltével már a félárnyék is levonul a Hold felszínéről.
    A Hold-fogyatkozás összességében 100 percig tart. Az elmúlt száz évben mindössze háromszor fordult elő, hogy hasonlóan hosszú időre “eltűnt” volna a Föld égi kísérője. A legutóbbi tizenegy éve, 2000. július 16-án volt, akkor 107 percig tartott.
    A Polaris Csillagvizsgálóban 21 órától várják az érdeklődőket a jelenség megfigyelésére. További információk és helyszínek a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvasható (http://www.mcse.hu)
    A jelenség megfigyelhető lesz Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában és Ausztráliában, viszont az égi látványosságból ezúttal kimarad Észak-Amerika.

Címkék: ,