Mindenhol drágult a tojás

Mindenhol drágult a tojás
Borsod-Abaúj-Zemplén – Érdekesen mozog az ár idén, ha összehasonlítjuk a korábbi évekkel.

Egy hónapja írtunk a tojás áráról, amikor hirtelen megugrottak az árak a korábbi lassú emelkedés után. Mint írtuk, a Baromfi Terméktanács szerint az árváltozásokat az okozza, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos rovarirtó szeres tojásszennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért csökkent az európai tojástermelés. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a magyar vásárlók számára előnyösebb helyzetet teremt, hogy az étkezési tojás áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent. A kisebb áfa miatt a hazai fogyasztók a drágulás után darabonként 5–8 forinttal olcsóbban juthatnak majd étkezési tojásokhoz a nagyobb adókulcsokat alkalmazó környező országok vásárlóihoz képest.

Németország és Belgium

Az Európa Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága heti jelentésekben tájékoztat a jelentősebb élelmiszer-alapanyagok áráról, a 48-ik heti tojásár jelentésében pedig visszatekintést is ad a korábbi évek áraira, áremelkedéseire és azokat összehasonlítja a jelenlegi árakkal. Ezeket áttekintve több érdekes adat, folyamat is szembetűnő, így például az, hogy bár az unióban az átlagár december elején valóban 50,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban (3,8 százalékkal több, mint egy hónapja), viszont a tagországok között meglehetősen nagy a szórás. Az októberi adatok alapján egy év alatt van, ahol csökkent az ár, például Horvátországban és Írországban, van, ahol nem változott (Dánia), de a legtöbb országban emelkedés látható.

A legtöbbet Németországban emelkedett az ár, majdnem a duplájára (98%), majd következik Belgium (74%), Spanyolország (73%) és Hollandia (72%). Magyarországon 42,5 százalékot mértek, ami nem különbözik jelentősen a környező – madárinfluenzában és fipronilban szintén érintett – országok áremelkedésénél: Csehország 41,7, Szlovákia 37, Románia 53 százalék.

Az év végéhez közeledve világszerte emelkedik a tojás ára, ekkora drágulás azonban csak az EU egyes országaira jellemző, míg a világ más tájain a szokásos mozgások tapasztalhatóak. A főigazgatóság adatai alapján egyébként az unióban nincs kevesebb tojás a boltok polcain, mint az előző két év hasonló időszakában.

Az egy hónappal ezelőtti piaci körképünkhöz képest Miskolcon is mérhető az áremelkedés. Hétfőn a legkisebb méretű tojás darabja került annyiba, mint egy hónappal ezelőtt a legnagyobbak. A Búza téri piacon jelenleg az S-es tojást 51 forintért lehet vásárolni. M-est 56, L-est 61, míg XL-est 66 forintos darab­árért kapni, ami nagyjából megegyezik az üzletek alsó árkategóriáival.

Mennyi az annyi?

Az persze az egyik dolog, hogy mekkora volt az elmúlt hónapokban az áremelkedés, de érdemes azt is megnézni, hogy mennyibe kerül a tojás. Az uniós kimutatásban százkilónkénti árral dolgoznak, eszerint a legdrágább az unióban jelenleg Olaszországban a tojás 224,6 euróval, de kétszáz fölötti Németországban is (203,6 euró). A legolcsóbb az Egyesült Királyságban 101,54, majd következik Észt­ország 115,66 és Litvánia 115,68 euróval. Magyarországon 168,95 euró a 100 kilo­grammonkénti ár, ami nagyjából az átlag­ár felső sávjában van, több szomszédos országban is magasabb ettől – igaz, van, ahol még alacsonyabb.

– ÉKN-HI –